Антон Довгопол спростував фейк про «примусові відпустки» працівників Ірпінської лікарні за власний рахунок (відео)

Photo1

Директор Ірпінської центральної міської лікарні Антон Довгопол у коментарі 04597.com.ua спростував поширюваний у соцмережах фейк про «примусові відпустки» працівників медзакладу за власний рахунок. Водночас він розповів про спільну для всіх закладів вторинної і третинної медицини проблемну ситуацію з наповненням фонду оплати праці, яка поставила галузь на межу колапсу.

«Керівникам структурних підрозділів лікарні було озвучено, що якщо є працівники, які бажають піти у відпустку за власний рахунок (це практика ще з минулого року), ми не будемо заперечувати. Але змушувати когось написати заяву на неоплачувану відпустку – такого немає. Це порушення трудового законодавства і прав людини», – сказав Антон Довгопол.

За його словами, неправдиві чутки пов’язані з кризовою фінансовою ситуацією, викликаною недофінансуванням лікарень з боку Національної служби здоров’я України: у зв’язку з різким минулорічним збільшенням зарплат медиків через епідемію COVID-19 різко збільшився й розмір відпускних, проте коштів на це НСЗУ не передбачила.

«Минулого року всі працівники, задіяні в боротьбі з COVID-19, отримували надбавку в розмірі 300%. Середньостатистична зарплата працівника інфекційного відділення складала 25 тис. грн. Коли у вересні тодішньому міністру Ступанову довели, що не тільки лікарі, які працюють із ковідом, а й весь персонал лікарні теж може бути під ризиком, були зроблені доплати: 70% – лікарю, 50% – медичній сестрі і 20% – технічному персоналу. Відпускні – це середньостатистична зарплата за рік, яка виплачується, коли людина йде у відпустку. Якщо минулого року фонд оплати відпускних складав у липні до 500 тис. грн, то зараз він складає 1,7 млн. Але ці кошти ніде не закладені в тарифі, ці кошти Національна служба здоров’я України і наше Міністерство не передбачили. Я, як керівник, повинен виплатити людям відпускні, але з чого їх виплатити, якщо нам платять лише за пролікований випадок?» – наголосив директор лікарні.

Він зазначив, що в цій ситуації керівництво медзакладу змушене скорочувати чергові відпустки співробітників, які неможливо оплатити в повному обсязі.

Антон Довгопол розповів, що проблема недофінансування лікарень обговорювалася нещодавно на зустрічі керівників медичних закладів області. «Якщо ситуація зараз не зміниться, то 90% медзакладів Київщини у вересні не зможуть виплатити заробітну плату. Ми перебуваємо на межі медичного колапсу», – підкреслив він.

Також Антон Довгопол відзначив, що проблемна ситуація має бути розглянута незабаром на зустрічі з Міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, про що було домовлено під час позавчорашнього візиту очільника МОЗ в Ірпінську лікарню.   

«Ми домовилися провести більш глибоку роботу з цих питань. Зараз наша команда готує перелік проблемних питань щодо взаємодії між медичним підприємством і НСЗУ та економічне обгрунтування для Міністра охорони здоров’я. На наступний тиждень у мене запланована з ним зустріч, під час якої я на прикладі Ірпінської лікарні хочу показати, що якщо ми не зробимо зміни, ми будемо в медичному колапсі», – відзначив Антон Довгопол.

Нагадаємо, сьогодні на своїй сторінці у фейсбуці Віктор Ляшко написав, що, перебуваючи в Ірпінській лікарні, «почув про проблемні питання, які виникають під час роботи із Національною службою здоров’я України, тому найближчим часом запланували зустріч в Міністерстві з керівництвом лікарні й представниками НЗСУ».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300