Боєць із Ірпеня Ярослав Амосов: найяскравіші перемоги в ММА (відео)

Photoeditorsdk Export (15)

Рано-вранці 22 лютого, коли Україна лише прокидалася, на протилежному боці земної кулі відбувався яскравий спортивний вечір, головним героєм якого став ірпінчанин Ярослав Амосов. Це був перший в історії виступ і перша перемога представника України в головному бою престижного американського турніру з ММА «Bellator». І першим про це повідомив землякам у соцмережі Володимир Карплюк – ексмер Ірпеня, голова Інвестиційної ради міста й шанувальник таланту Амосова.  

«Щиро вітаю Ярослава з перемогою від імені всієї громади Ірпеня та Приірпіння!» – написав Карплюк на своїй сторінці у фейсбуці після завершення трансляції поєдинку з міста Такервіль, що в американському штаті Оклахома.  

Він нагадав, що Ярослав – корінний ірпінець (народився в Ірпені в 1993 році).

«Ярослав почав свій шлях до перемог саме з Ірпеня, це рідне місто чемпіона. Тут досі живуть його друзі дитинства, які пишаються ним і з радістю зустрічають вдома», – писав Володимир Карплюк ще торік у своєму блозі.

У 15 років Ярослав Амосов почав активно займатися вільною боротьбою та бойовим самбо. Тренуватися їздив у Київ. Декілька разів перемагав у першостях України з бойового самбо. У 2012 році домігся першого серйозного успіху на міжнародному рівні, завоювавши Кубок Європи. Його самбістська кар’єра розвивалася стрімко: Амосов тричі ставав чемпіоном Європи (у 2013, 2014, 2016 рр.), чемпіоном Євразії (у 2014 р.) та чотири рази – чемпіоном світу (у 2013, 2014, 2015 і 2017 рр.). Отримав звання заслуженого майстра спорту України.

Одночасно Ярослав став виступати на змаганнях із ММА (англ. mixed martial arts – змішані бойові мистецтва). Брав участь у турнірах, організованих різними українськими й закордонними спортивними організаціями. З 2014 р. почав співпрацювати з промоушном «Tech-Krep FC», здобув там дев’ять перемог за відсутності поразок. У 2016 р. в бою з німецьким спортсменом Роберто Солдічем завоював титул чемпіона «Tech-Krep FC» у напівсередній вазі, а згодом захистив його в поєдинку з бразильцем Діегу Кавалканті.

У 2018 році розпочався новий виток у бійцівській кар’єрі Ярослава Амосова, якому тоді було 24 роки: він підписав контракт із престижною американською організацією ММА «Bellator» і став виступати у США. За плечима було 19 боїв в ММА – усі переможні. 

Першим суперником ірпінця в Америці став досвідчений 38-річний Джеральд Харріс. Його послужний список в ММА налічував 31 поєдинок, у т. ч. 25 перемог. Чотири бої Харріс провів під егідою ще однієї потужної американської ММА-організації «Ultimate Fighting Championship» (UFC).

Двобій відбувся в липні 2018 р. в Такервілі. Дебют Ярослава був вдалим. Українець демонстрував високу швидкість, діяв жорстко, обстрілював суперника потужними ударами й не раз кидав його на поміст. Протягом усіх трьох раундів Амосов демонстрував перевагу, працюючи в стійці, та повністю домінував у партері. Судді одностайно присудили перемогу Ярославу: 30-26, 30-27, 30-27 (відеозапис бою можна подивитися тут).

Наступним був бій зі спортсменом із Бразилії Еріком Сільвою – ще одним колишнім бійцем UFC. Він відбувся в лютому минулого року в місті Анкасвілл у штаті Коннектикут. Бразильцеві на той момент виповнилося 34, він провів 20 переможних боїв і в дев’яти програв.

Перший раунд показав, що Сільва – досить небезпечний суперник: на початку сутички він задавав темп. Але Ярослав вирівняв ситуацію й почав активно атакувати. Другий раунд був уже за Амосовим. Після коротких серій ударів руками наш спортсмен проходив у ноги і збивав суперника в партер. Сільва нічого не зміг йому протиставити: давалася взнаки серйозна школа бойового самбо, яку пройшов Амосов. Оскільки бразилець досить небезпечний якраз у партері (більше десяти професійних боїв він закінчив достроково больовими прийомами), Ярослав блокував будь-яку його спробу скористатися своїми навичками й методично завдавав йому ударів у голову. У результаті Амосов виборов перемогу з рахунком 29-27, 29-28, 29-28. На оголошення результатів він вийшов, загорнувшись у синьо-жовтий прапор.

Третю перемогу в «Bellator» ірпінчанин здобув над американцем Девідом Рікелсом. Суперник теж старший за Ярослава – у той момент йому було 30 років. Як і Амосов, він мав на рахунку 21 перемогу, але при цьому зазнав п’яти поразок.

Спортсмени зустрілися в місті Бріджпорт (штат Коннектикут).

У першому раунді Амосов продемонстрував перевагу в стійці, працюючи серіями. Він повалив суперника в партер, де сутичка продовжувалася майже до кінця п’ятихвилинки. Другий раунд майже повністю пройшов у партері. Ярослав контролював суперника зверху, завдаючи ударів. За хвилину до кінця раунду наш боєць провів задушливий прийом, і Рікелс здався.

Цю перемогу Амосов виборов у День Незалежності України.

І, нарешті, тріумф у Такервілі 21 (В Україні – 22) лютого. 26-річному Ярославу Амосову протистояв на три роки старший триразовий чемпіон США з вільної боротьби Ед Рут. В ММА у нього було вісім перемог і одна поразка. Підігріваючи інтерес до головного бою турніру, «Bellator» випустив відеоролик із наяскравішими моментами трьох попередніх боїв Амосова.

Підготовка до четвертого поєдинку в «Bellator» пройшла у відомому залі «American Top Team». Ярославу допомагали бійці UFC Глейсон Тібау, Хорхе Масвідаль і Дастін Порьє.

Бій, як і очікувалося, був нелегким. Ед Рут, незважаючи на велику кількість перемог нокаутом (шість із восьми) і перевагу в розмаху рук, шукав можливість перевести поєдинок у боротьбу.

Усі три раунди залишилися за українцем. Амосов активніше діяв у стійці й не програвав у боротьбі, кілька разів використавши підсічки з бойового самбо. У третьому раунді була помітна втома обох бійців, але й у цій п’ятихвилинці Ярослав був активнішим, частіше завдавав ударів і пресингував американця. Результат: одноголосне рішення суддів про 23-ю перемогу Амосова в ММА: 29-28, 29-28, 29-28.

Зараз в світі є лише два бійці ММА, у яких більше 20 боїв – і жодної поразки. Перше місце – у представника UFC дагестанцяХабіба Нурмагомедова – 28 перемог. Друге – в Ярослава Амосова. При цьому відсоток дострокових виграшів у нашого спортсмена вищий. Нині Ярослава називають українським Хабібом.

Отже, Ярослав Амосов блискуче провів усі чотири поєдинки, передбачені контрактом із «Bellator». Що попереду – новий контракт із цієї організацією чи, можливо, перехід в UFC – покаже час.

Поки що точно відомо те, що маленькою мрією Ярослава є бій із нинішнім чемпіоном «Bellator» – канадцем Рорі Макдональдом. «Я хотів би битися з Рорі Макдональдом, – сказав нещодавно Ярослав Амосов в інтерв’ю каналу «MMA Junkie». – Коли я лише починав тренуватися, він уже виступав на високому рівні, і я дуже любив дивитися його бої. Він був моїм улюбленим бійцем, але тепер може стати моїм суперником. Колись я на нього рівнявся, а тепер можу з ним змагатися. Для мене це означає, що я росту».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300