Депутат міськради Ірпеня виявився злиднем і безхатченком — декларації

Photoeditorsdk Export 2020 04 02t143445.228

Депутат Ірпінської міської ради Лаврентій Кухалейшвілі системно уникає декларування своїх доходів і майна. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Декларацію за 2017 рік депутат подав із річним запізненням; декларування за 2018 рік знову проігнорував і відзвітувався «заднім числом» лише в лютому цього року (разом з декларацією за 2019-й).

Оприлюднити інформацію про свої статки Кухалейшвілі був змушений після того, як громада Ірпеня почала висловлювати своє незадоволення. Таким чином, депутат двічі порушив антикорупційне законодавство, задекларувавши свої доходи і майно з запізненням на рік.

У деклараціях ірпінського депутата зазначається, що він є приватним адвокатом і живе в Києві. Водночас із останніх декларацій випливає, що родина Кухалейшвілі «бомжує», адже їм не належить жоден будинок чи квартира, де б вони проживали. У разі, коли декларант не має власного житла, він, згідно з законом, зобов’язаний вказати право користування нерухомим майном, у якому мешкає. Проте Кухалейшвілі знову відверто порушив закон і не зробив цього.

Щоправда, безхатченком депутат був не завжди: з 2000 по 2017 рік він володів будинком у Ворзелі площею 117,3 кв. м (у декларації він значиться як садовий (дачний)). Однак уже у 2018 році ця нерухомість кудись зникла, і доходів від її продажу Кухалейшвілі не задекларував.

Водночас у цій декларації з’явилася земельна ділянка у Ворзелі площею 1134 кв. м, яка належала сім’ї Кухалейшвілі ще з 2004 року, але раніше при декларуванні не згадувалася. 

Також родині депутата належить аж 7 ділянок у селі Забуяння Макарівського району Київської області.

Послуги адвоката Лаврентія Кухалейшвілі, судячи з задекларованих ним доходів, попитом не користуються. Якщо ж це не так, то він приховує свої доходи, щоб не платити податки. Так, у 2016 році, згідно з декларацією, Кухалейшвілі не заробив жодної копійки. У наступні роки доходи депутата-адвоката і його родини виглядали так:

  • 2017 рік: 45 тис. грн (3750 грн на місяць); дохід дружини — 36 тис. грн;
  • 2018 рік: 18 тис. грн (1500 грн на місяць); дохід дружини — 50 тис. грн;
  • 2019 рік: 24 тис. грн (2000 грн на місяць); дохід дружини — 20 тис. грн.

Цікаво, що й ті гроші, які Лаврентій Кухалейшвілі заробив за останні два роки, йому виплатила… його дружина Наталія Кухалейшвілі, яка, згідно з деклараціями, є «джерелом доходу» приватного адвоката.

Враховуючи те, що у родини немає жодних інших готівкових коштів, коштів на банківських рахунках чи цінних паперів, задекларованих доходів навряд чи вистачало б не лише на харчування і цигарки для Лаврентія, а й на добирання депутата на сесії Ірпінської міської ради на його «Міцубіші Аутлендер». Це авто він нібито купив у 2011 році за 112 тисяч гривень.

Задекларовані дані щодо ще одного автомобіля («Хюндай» 2014 року випуску, придбаний у тому ж році) свідчать про намагання депутата приховувати не лише доходи, але й видатки. Так, у деклараціях за 2016 і 2017 роки вартість авто на дату його набуття у власність становила 175 тис. грн. У 2018 році Кухалейшвілі не вказав вартість цієї автівки, бо його дружина — співвласниця машини — «не надала інформацію» про це. А наступного року авто подешевшало до 160 тис. грн. Таких дешевих автомобілів, як у Лаврентія та його дружини, на ринку просто не існує.

Нагадаємо, що Лаврентій Кухалейшвілі є сином скандальновідомого судді Шевченківського районного суду Києва Юрія Кухалейшвілі, який, зокрема, «прославився» неправомірним рішенням про заборону Конституційному Суду України розглядати конституційні подання.

Сам Лаврентій був затриманий СБУ під час отримання хабаря за вирішення земельних питань. Наразі він є обвинуваченим, його справу про хабарництво слухає Бородянський суд Київської області.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300