«Домінет»: відновлення інтернету під обстрілами та відродження після деокупації Ірпеня (відео)

Саме в той час, коли над Гостомелем літали ворожі вертольоти, внизу, під ними Олександр разом із групою монтажників «Домінету» лагодили пошкоджену інтернет-лінію. Попри великий ризик загинути.

Олександр Короткевич, монтажник-зварювальник інтернет-компанії «Домінет»:
«Приїхали під звуки вертольотів, десантних літаків, які вже летіли на Гостомель. Потім зав’язався повітряний бій. Дійсно, було страшно, але ми розуміли, для чого ми це робимо, розуміли, наскільки важлива наша робота, щоб у перші дні війни люди дізналися якомога більше й не виникало запитань, куди бігти і що робити. Це інформація, яка була на той час необхідна».

Ще 23 лютого росія розпочала серйозну DDOS-атаку на українських інтернет-провайдерів, щоб паралізувати систему зв’язку навколо Києва. Компанія «Домінет» робила все для того, аби їхні абоненти якомога довше залишалися з інтернетом. Їм вдалося надавати послуги аж до 5 березня.

Володимир Мозолюк, директор інтернет-компанії «Домінет»:
«Ми із самого початку свого існування працювали над тим, щоб наша компанія мала стійкий сервіс. У нас було декілька допоміжних ліній зв’язку, тобто з’єднання з глобальною мережею Інтернет через дата-центри, і також у нас були додаткові лінії живлення».

Першим зник інтернет у Гостомелі та сусідніх населених пунктах. Російські окупанти знищили практично весь технічний ресурс «Домінету»: магістралі, опори, сотні кілометрів кабелів.

Олександр Короткевич:
«Повністю всі лінії були пошкоджені. І з перших днів деблокади Ірпеня ми займалися відновленням практично все з нуля перетягували. Працювали без вихідних, до максимально дозволеного часу. На той час не було ні світла, ні газу, ні води – нічого абсолютно».

Відновлення основної магістралі розпочалося під всесвітньо відомим мостом через річку Ірпінь, де проходила рятівна «дорога життя». Першим комунальним об’єктом, який було надзвичайно важливо підключити до інтернету, стало підприємство «Ірпіньводоканал».

Артур Загодіренко, начальник КП «Ірпіньводоканал»:
«Для стабільної роботи – запуску нашого відділу збуту, бухгалтерії, для диспетчеризації свердловин повинен працювати інтернет. І як тільки в нас з’явився інтернет, тоді всі структури нашого підприємства повністю запрацювали».

Крок за кроком «Домінет» під’єднував до всесвітньої мережі й інші комунальні заклади, дитсадки, школи громади. Фахівці провайдера тягнули магістраль удень і вночі. Щоденно звітували про підключення житлових комплексів у Бучі та Ірпені.

Валерій Пилипчук, керівник обслуговуючої компанії ЖК «Синергія»:
«У зв’язку з тим, що були сильно пошкоджені мережі, орієнтовно через два-три тижні було відновлено інтернет».

Марина, мешканка Ірпеня:
«Моїй дочці дуже повезло, тому що, коли вона повернулась в Ірпінь, тут уже був інтернет».

Уже 15 червня «Домінет» повідомляє про відновлення сервісу у Блиставиці, 16 червня повністю відновлена Михайлівка-Рубежівка, наступного дня відновили послуги в Гаврилівці, а вже 21 червня до інтернету під’єднали Стоянку.

Артем Бабенко, технічний директор інтернет-компанії «Домінет»:
«Було закуплено обладнання, закуплено сотні кілометрів кабелю на відновлювальні роботи, і відразу ж ми приступили до відновлення широкосмугового інтернету для всіх абонентів. У липні ми вже повністю відновили Ворзель, 23 липня відновили Озера, 25-26-го – Озера-15, дачний кооператив «Журавлі» й приблизно під кінець місяця ми відновили повністю Гостомель».

Після звільнення Приірпіння від рашистів колектив «Домінету» не став осторонь проблем мешканців регіону: надає безкоштовні послуги родинам загиблих бійців, забезпечує ірпінське комунальне підприємство «Муніципальна варта» інтернетом для роботи нової міської системи оповіщення. А ще безкоштовно провели інтернет і забезпечили wi-fi для жителів «Залізного містечка» та модульного містечка в санаторії «Дубки».

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:
«Ми живемо у 21-му столітті, й це також дуже важливий показник. Тим більше, що ми в модульному містечку «Дубки» зробили в кімнатах загального користування бібліотеку з комп’ютерними залами, щоб діти могли навчатися і люди могли працювати. І доступ до інтернету – це одна з основних вимог, щоб успішно це реалізовувати».

Коли країні важко, кожен повинен на своєму місці цілодобово робити те, що вміє найкраще. Монтажники, зварювальники, водії та менеджери компанії «Домінет» підтвердили цю тезу власним прикладом.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Ви були після воєнних дій в Ірпені на передовій. Треба було дуже потужно відновлювати всі мережі. Засновникам дуже дякую, дякую директору і всьому-всьому колективу «Домінету» за ту потужну роботу, яку ви зробили в нашому місті й далі робите. Друзі, за це все вам дуже дякую!»


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

ІЛІТ відвідав заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку (відео)

18 Mar 18:14

Детальніше
Історичний день: Київщина та штат Вашингтон підписали меморандум про співпрацю

18 Mar 13:57

Детальніше
Спортсмени з Ірпеня вибороли 3 місце на Чемпіонаті Києва з кікбоксингу

18 Mar 09:54

Детальніше
Ситуація є найбільш оптимальною: скільки потрібно часу, щоб дістатися з Ірпеня до Києва

17 Mar 15:32

Детальніше
Українська міфологія крутіша за Marvel: у Києві презентували фентезі за мотивами українських міфів «Кий і морозна орда»

17 Mar 13:51

Детальніше
В Ірпені показали документальну виставу про права жінок і гендерну рівність (відео)

17 Mar 13:41

Детальніше
Перший весняний концерт просто неба: DOROFEEVA зіграє сольник в Osocor Residence 

17 Mar 13:33

Детальніше
єВідновлення: Кабмін збільшив коефіцієнт вартості житла в Ірпені

15 Mar 21:06

Детальніше
Всі новини