«Дубки» та «Залізне містечко» в Ірпені відвідали гості (відео)

Ірпінський санаторій «Дубки». Вже другий місяць це тимчасове житло для 120 людей. За цей час вони стали однією дружною родиною. Родиною, яку об’єднала спільна біда.

Галина Федорівна евакуювалася з Ірпеня 1 березня під свист ворожих ракет. А вже 5-го дізналася, що замість будинку, в якому прожила все життя, лишилася суцільна руїна.

Галина Коваленко, мешканка Ірпеня:
«Розбомбили, немає нічого. Ми вийшли «голими, босими й простоволосими». Але тут, спасибі, добре. Їсти дають і, ось бачите, все носять. Дуже добре. Дай Бог, щоб хатку дали…»

Сьогодні про нове житло мріють тисячі українців. Це люди, які через непроханий «русскій мір» втратили геть усе. Щоб поспілкуватися з ними і познайомитися з умовами тимчасових домівок, у санаторій приїхала лідерка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Окрім «Дубків», гостя побувала і в нещодавно відкритому «Залізному містечку». Наразі в будиночки на колесах, де є всі необхідні для життя зручності, заселилися 44 людини.

Юлія Тимошенко:
«А скажіть: от якщо буде, наприклад, мінус 25, впорається це містечко?»

Сергій Тєльнов, начальник потягу:
«Вагони впораються».

Юлія Тимошенко:
«А яка температура буде всередині?»

Сергій Тєльнов:
«Тут клімат-контроль: яку встановимо, така й буде».

Попри те, що вагони зможуть «пережити» морози, народна депутатка зазначила, що в залізному житлі, так само як і в «Дубках», люди не затримаються. Для цього можуть бути задіяні кілька варіантів.

Юлія Тимошенко:  
«Перше – це якщо зовсім тяжка ситуація – взяти санаторії, отелі, які сьогодні не завантажені. І щоб це було проплачено державою, а не місцевим бюджетом, тому що місцевому бюджету це не потягнути, це нереально. Друге: ми проїхали, подивилися – дуже багато недобудованих будинків. Там трошечки вкласти грошей державі, зовсім невелику суму – можна добудувати ці багатоповерхові будинки, завершити будівництво і віддати людям квартири до 1 вересня. Третє, що може бути – це, безумовно, ті будинки (і великі, й маленькі, й приватні, й багатоповерхові), які можна відремонтувати до осені. Зараз усі сили треба кинути на те, щоби почати їх відновлення. І останній, четвертий варіант – це для тих родин, які з якихось причин хочуть жити в сільській місцевості: у власників, які там не живуть уже десятиліттями, орендувати або навіть купити житло і віддати тим родинам, які добровільно зголосяться жити в сільській місцевості».

Віолетта Дворнікова, депутатка Ірпінської міської ради, радниця міського голови:
«Сьогодні був ряд питань від людей з приводу житла. Ці питання ми взяли на контроль як у місті, так і Юлія Володимирівна пообіцяла, що займеться ними на рівні Верховної Ради. Я дуже надіюся і щиро вірю, що ці питання будуть підняті вже на рівні держави».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300