Happy birthday, mister mayor: чим запам’ятався Олександр Маркушин за 49 днів війни

Banner 1200h628 2 2

Сьогодні, 13 квітня, свій 42-й день народження відзначає Ірпінський міський голова Олександр Маркушин. Він народився і виріс в Ірпені, у 2018 році став мером міста, а у 2022 році як командир тероборони 5 тижнів тримав оборону рідного Ірпеня від російських окупантів. Йому погрожували, хотіли «купити» та навіть спалили будинок, але він не здався і переміг.

Наразі Ірпінь звільнений від російських загарбників. За стійкість та незламність Президент України Володимир Зеленський нагородив Олександра Маркушина орденом «За мужність» ІІІ ступеня, а Ірпеню присвоїв звання «місто-герой».

Редакція «Ірпінського вісника» зібрала найяскравіші цитати Олександра Маркушина за 49 днів повномасштабного вторгнення росії в Україну:

«Я завжди казав правду, і ніколи не був популярним у цьому!»

«Ірпінь вистояв проти другої армії світу!»

«Те, що Президент присвоїв Ірпеню звання міста-героя – це дійсно заслужено і дійсно надихало наших хлопців на перемогу!»

«Росіяни пропонували мені гроші, владу, життя, безпеку, але зі мною домовитися неможливо. Я не беру хабарі і я країну не зраджую!»

«Батьківщина одна і не можна переходити то на сторону Росії, то на сторону України. Туди, де буде зручніше. Такі мери – боягузи і військові злочинці!»

«Ми будемо бити ворога, поки він не піде. У нього є два варіанти: або він складе зброю, або він поїде додому в цинкових гробах!»

«Зараз є біда, зараз іде війна і зараз, як ніколи, ми сильна нація, яку ніхто не подолає. Ми воюємо з другою армією світу, і в нас виходить. І ми обов’язково переможемо!»

«Війна зближує народи, війна зближує країни!»

«Рашисти хотіли нас винищити повністю, зробити з Ірпеня пустелю, але в них не вийшло. Хлопці тримали оборону, хлопці стояли до кінця, вони не відступали від позицій. Тут були дуже запеклі бої два з половиною тижні. Я вважаю, що вони – кіборги! Це можна порівняти з Донецьким аеропортом!»

«Оцими кадирівцями і знущаннями вони хотіли нас залякати і «заїхати на білому коні«, але в них нічого не вийшло, бо ми українці й ми не будемо здаватися, бо ми на своїй землі і вони прийшли до нас, а не ми до них!»

«Я зараз скажу можливо, комусь це не сподобається, але це правда. Вони танками роздавлювали мертвих українців, і нам доводилося відшкрібати їх від асфальту. І цю історію, і ці напади ми точно не пробачимо жодному їхньому військовому. На це було страшно дивитися, я багато за цей час надивився, але це…»

«Людей, які їм не подобалися, російські військові просто розстрілювали. Я вважаю, це злочин перед людством!»

«Найгірший спогад із війни – це коли під час зеленого коридору на моїх очах розстріляли маму з дітьми та волонтера. Тоді мені на очі накотилися сльози. Це я їм ніколи не пробачу, і мої хлопці теж!»

«Оцих поліцаїв, які прислужували окупантам, які наводили на наших людей їх не треба судити, їх треба відразу розстрілювати. Бо це зрадники нашої країни!»

«Росія – країна рабів, яка стоїть на колінах перед своїм путіним. І поки вони не встануть із колін і не зрозуміють, що вони теж люди, вони так і будуть себе поводити, як тварини!»

«На російських каналах із українців роблять рабів, а ми не раби! І ми хочемо всьому світу показати правду, що ми воюємо на своїй землі, що це вони прийшли до нас і все зруйнували!»

«Я не можу назвати російських журналістів журналістами, то покидьки».

«Одні люди воюють, інші крадуть. У війну красти не можна, у війну треба воювати за країну!»

«Ваша найкраща допомога мені й моїй команді – залишатися там, де ви зараз залишаєтеся, у безпечних місцях. Я обов’язково скажу, коли можна повертатися!»

«Ми будемо раді всіх бачити, але дайте нам час упоратися з ворогом, бо не буває вільного Ірпеня без вільної Бучі, Ворзеля та Гостомеля!»

«Знаєте, після таких повідомлень звідкись з’являються нові сили, щоб ще активніше працювати над відбудовою нашого Ірпеня. Як би не втомився!»

Також журналісти «ІВ» зробили добірку фраз про Олександра Маркушина, які протягом війни висловлювали колеги та побратими.

«Мер у нас – Герой, але не фея і не Бог!!!» – керівниця відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міської ради Євгенія Антонюк.

«Звичайне фото з людиною, яка зі зброєю в руках захищає своє рідне місто. Дуже рада була його нарешті обійняти!!! Справжній чоловік!» – депутатка Бучанської міської ради Катерина Українцева.

«Олександре Маркушин, дякуємо, що допомагаєте місту та людям. Ми пам’ятаємо і ніколи не забудемо ви справжній мер, людина на своєму місці. Ви не покинули місто в тяжкий воєнний час!» – депутатка Ірпінської міської ради Антоніна Довганич.

«Я вдячна Богові, що поруч зі мною наша команда, яку очолює мужня людина, мій друг – міський голова Олександр Маркушин! У кожного свої завдання. Кожен на своєму місці. Ваше завдання – слухатися Ірпінського міського голову і всіх офіційних осіб, хто поруч із ним!» – депутатка Ірпінської міської ради Віолетта Дворнікова.

«Олександре Григоровичу, дякую вам за те, що ви бороните наше місто і тримаєте на своїх плечах всю важкість цієї війни. Ви – Герой і Людина з великої букви. Пишаюся Вами», – депутатка Ірпінської міської ради Зоряна Міронішена.

«Безмежно пишаюся і захоплююся моїми колегами-депутатами, управлінцями підприємств та безпосередньо нашим Мером! Так, саме з Великої літери Мером Олександром Маркушиним», – депутат Ірпінської міської ради Станіслав Федоров.

«Раніше ми мали різне бачення розвитку наших громад. А сьогодні вже місяць, як пліч-о-пліч боронимо їх. Дякуємо оркам за те, що стало видніше, хто є хто!» – депутат Ірпінської міської ради Ярослав Куц.

«Це Маркушин. Просто Людина. Просто любить своє місто. Просто Побратим», – захисниця Ірпеня Олена Павлова-Федченко.

«Олександр Григорович віддано працює з громадою щодня, не покидає громаду. Скажу більше: якби не він, не його волевиявлення, не його мужність, то, можливо, Ірпінь би спочатку й не втримали. І тероборона його, і працівники – всі працювали віддано, злагоджено і мужньо», – Коцюбинський селищний голова Сергій Даніш.

«Та найголовніше, ми поцікавилися, як оцінили стійкість та мужність мера Ірпеня мешканці міста та громади. Результат заслужений і вражає. Олександр Маркушин став справжнім героєм не тільки для своєї громади, а й для інших міст, які були в окупації. Ним захоплюються та ставлять за приклад мерам окупованих міст, які, за неофіційними даними, покинули своїх мешканців у самий пік бойових дій і повернулися лише після звільнення міст від рашистів. Детальніше – на фото нижче», – зазначають журналісти «ІВ».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпінському ліцеї №1 встановили сонячну електростанцію (відео)

Сьогодні, 17:03

Детальніше
Громади Київщини отримали нові сміттєвози від Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні

Сьогодні, 16:25

Детальніше
В Ірпені покажуть виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

Сьогодні, 16:19

Детальніше
У дитсадку "Піноккіо" в Бородянці встановлять сонячні панелі (відео)

Сьогодні, 13:07

Детальніше
В Ірпені відбудеться цикл майстер-класів «Великодні майстерки»

Сьогодні, 12:57

Детальніше
Молодіжний парламент Ірпеня співпрацюватиме з Освітньою академією "UAdvise" (відео)

18 Apr 20:38

Детальніше
Як зацікавити дитину українськими міфами: Нік Лисицький презентує новий мультивсесвіт за мотивами української міфології

18 Apr 16:05

Детальніше
Мільйон в Ірпені й триста тисяч в Обухові: скільки заробляють "земельники" у міськрадах Київщини

18 Apr 15:46

Детальніше
Всі новини
300x300