Голова комітету Верховної Ради Андрій Клочко заявив про тиск з боку активістів Коцюбинського

Photo 2020 06 30 09 42 12

На голову комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка тиснуть щодо приєднання Коцюбинського до Києва. Про це повідомив сам народний депутат 25 червня під час онлайн-інтервю на сторінці комітету у фейсбуці.

«Там є окремі активісти, які вже 3—4 роки постійно розповідають, що не змогли з дитиною із Коцюбинського доїхати до лікарні. І ця історія щоразу подається як нова. Більше нічого конструктивного нема! Чому саме Коцюбинське повинне доєднатися до Києва? У грудні минулого року під час засідання робочої групи щодо Коцюбинського ми всі разом вирішили, що це буде окрема територіальна громада. Пройшло 6 місяців. Знову активістам треба сказати, що «Коцюбинське – це Київ». Можливо. Але дайте доводи. Давайте попрацюємо разом. Проведіть актуальні слухання. Чому ви наполягаєте і заставляєте прийняти рішення під тиском на мене як на голову?… Чому ми повинні постійно чути одного-двох активістів, які висловлюють думку, що Коцюбинське — це Київ? Треба враховувати всі думки і запрошувати всіх, хто проживає в Коцюбинському, саме до живого обговорення. А мені кажуть: «Давай швиденько приймемо, бо це ж до виборів треба! А потім воно немає сенсу». Кому немає сенсу? Людям, які там проживають чи якомусь окремому активісту?» — зазначив Андрій Клочко.

Також голова комітету зауважив, що вважає неактуальними дані громадських обговорень, які проводилося в Коцюбинському два роки тому. Нагадаємо, тоді в місцевому Будинку культури пройшло зібрання, на якому не обирали ані головуючого, ані секретаря, присутні не отримували бюлетенів для голосування. Голоси, які збирали поза залом, де проходили збори, рахували за зачиненими дверима в кабінеті тодішньої селищної голови Ольги Матюшиної. За цими даними, 670 осіб із 25-тисячного Коцюбинського висловилися за приєднання селища до столиці.

«Вчора (24 червня 2020 р. – ред.) до мене телефонувала з Руху «Чесно» пані Ірина (Ірина Федорів – ред.). Я достатньо довго з нею спілкувався. Кажуть, «у нас є рішення 2015 і 2017 року». Сьогодні у нас 2020-й; скільки з тих людей дійсно проживає на цій території і хто вони — ніхто мені дати відповіді не може. Якщо ми хочемо розглядати питання Коцюбинського як актуальне на сьогодні, то давайте зробимо актуальною інформацію… Що зараз заважає провести публічні слухання? Проговоріть з усією громадою Коцюбинського, зберіться, проінформуйте. Я, як голова комітету, приїду, заслухаю думку людей. Посадимо людей-секретарів, які запишуть усі дані людей, які дійсно проживають у Коцюбинському. Це не питання… Вони цього бояться. Тому що є думка не тільки за приєднання до Києва, але й думка інших людей, які не хочуть приєднуватися», — пояснив народний депутат.

Говорячи про Коцюбинське, Андрій Клочко також згадав і незаконний проєкт постанови щодо приєднання селища до Києва, який нещодавно подавали на розгляд комітету, але який було знято з розгляду. Він наголосив, що проєкт був антиконституційним: «З цього питання у нас була одна постанова, яку подав народний депутат Дмитро Гурін (обраний від 218 округу (частина Святошинського та частина Оболонського районів Києва) — ред.). Вона була з помилками і неконституційна. І навіть не була погоджена зі мною як із головою комітету».

Таку ж позицію щодо постанови висловив і голова парламентського підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін: «Не люблю популізм і не люблю порожній піар. Оця вся ситуація виглядає винятково як популізм. Мене багато людей просили підписати цю постанову, але я її не підписав через те, що вона не відповідала чинному законодавству. Ми отримали черговий суто популістичний крок, орієнтований, очевидно, на фейсбучну аудиторію. На превеликий жаль».

У ході розмови Андрій Клочко та Віталій Безгін наголосили, що питання приєднання Коцюбинського до Києва має розглядатися тільки відповідно до чинного законодавства.

У селищі таку позицію народних депутатів вітають і дякують за справедливі й виважені рішення.

«Це дуже важливо, коли народні обранці не нехтують Законом, а відстоюють його! Коли не піддаються тиску і маніпуляціям, а добре розуміють усі законні процедури і чітко їм слідують! Від імені громади Коцюбинського щиро дякую Андрію Клочку та Віталію Безгіну за це. Для нас це дуже важливо і показово. Завдяки таким людям починаєш вірити, що у нашій країні все буде добре!» — зазначив у розмові з журналістами в. о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.

Нагадаємо, 20 травня цього року Кабінет Міністрів України затвердив Перспективний план формування територій громад Київської області. У ньому Коцюбинське визначене як самостійна територіальна громада. Саме такий статус селища визнали найоптимальнішим у Київській обласній державній адміністрації та в підкомітеті Верховної Ради з питань адміністративно-територіального устрою.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300