Гостомельські депутати скасували своє незаконне рішення про викуп приватних ділянок (відео)

Гостомельська селищна рада скасувала незаконне рішення про викуп приватних земельних ділянок по вулиці Свято-Покровській.

Ольга Прилипко, депутатка Гостомельської селищної ради:
«Слава Богу, більшість депутатів включила здоровий розум, нас підтримали. Будемо працювати далі. Так що вітаю вас!»

Події до цього розвивалися стрімко. Хтось дуже швидко готувався до Великодніх свят – певно, з наміром «ощасливити» жителів вулиці Свято-Покровської.

Свято-Покровська – найдовша вулиця в Гостомелі. Її початок співпадає з так званою Варшавською трасою. Тут близько двох десятків приватних садиб, і мешкає близько сотні людей.

Тетяна, мешканка Гостомеля:
«Ми народилися в цьому місці в 50-х роках. Батьки, діди, прадіди – тобто ми четверте покоління, яке живе на цьому місці».

Лариса, мешканка Гостомеля:
«Ми живемо більш як 100 років на цьому місці. У кожного  є діти – в кого старші, в кого менші, люди похилого віку».

Напередодні Великодніх свят ці люди отримали не вітальні листівки, а повідомлення від селищної ради про те, що повинні продати частини своїх дворів під «суспільні потреби». Такою «потребою» є будівництво малої об’їзної дороги навколо центру Гостомеля через заплаву річки Ірпінь. Але в генплані такої дороги на місці приватних садиб не передбачено. Вона має пройти зовсім в іншому місці – за ділянками. Проте людям надіслали рішення ради і схеми, які суперечать генплану. За ними мають бути знесені два будинки, а в інших власників відрізані частини територій.

Іван, мешканець Гостомеля:
«Нащо мені та дорога до самої хати? Нащо? Дайте спокійно прожити!»

Ігор, мешканець Гостомеля:
«Дорога нам не потрібна. Не потрібна!»

Іван, мешканець Гостомеля:
«Моє життя пройшло тут, це моя батьківщина! Ну як це так? Були люди, а куди їх зараз? Під міст чи куди?»

Ця новина вибила з колії багатьох людей. Зокрема й через те, що ніхто з влади не прийшов перед цим, не пояснив намірів, не спитав думки тих, чиє життя ламається. А зразу ж поставили перед фактом: продавай добровільно або буде примусове відчуження.

Лариса, мешканка Гостомеля:
«Ми покращували свої житлові умови не для того, щоб в один прекрасний момент залишитися без нічого».

Олена, мешканка Гостомеля:
«Жах просто, що з нами роблять! Як це можна так?! Повидавали ці папірці, щоб на вулицю нас повикидати. Ще й кажуть – немає коштів, нічого вам ніхто не дасть. Може, за державними цінами. Ну це жах! За державними цінами – це по 50 тисяч дадуть, можливо. А може й ні!»

Обурені люди написали колективне звернення до селищного голови і депутатів із вимогою скасувати незаконне рішення.

Крістіна, мешканка Гостомеля:
«Тут 53 підписи – вся вулиця, не рахуючи дітей. Можливо, когось іще не було вдома, але представники були».

Частина депутатів визнали, що голосували за об’їзну дорогу, але за генпланом. Тому одразу стали на бік громади.

Ольга Смолянчук, депутатка Гостомельської селищної ради:
«Такі питання повинні прийматися в рамках закону і обов’язково обговорюватися з людьми, враховувати їхні побажання, бачення розвитку цієї дороги – тому що вони там проживають».

Більшість депутатів підтримали скасування незаконного рішення. Але імена його авторів поки що нам невідомі. Запитати у селищного голови не вдалося – він на відпочинку. Та зважаючи на чисельні скандали у селищній раді, ніхто не може бути впевненим, що це був останній дикий експеримент над людьми у Гостомелі. Тому мешканці Свято-Покровської твердо залишаються на своїй позиції, вірять у символізм назви своєї вулиці і перемогу здорового глузду та людяності.

Тетяна, мешканка Гостомеля:
«Вихід можна знайти з будь-якої ситуації. Але не треба знаходити вихід за рахунок людей, які тут живуть. Причому живуть люди не рік, не два, не десять, а сторіччя практично живуть! І прийти – й по живому, по живих людях!…»

Крістіна, мешканка Гостомеля:
«Мій прадід захищав нашу землю, наш округ. Бабуся моя будували цей будинок – і багато чиї бабусі будували. А тепер прийшла пора, мабуть, мені знову відстоювати честь і захищати свій будинок, свій округ. Це маленька перемога, але я думаю, що такі «рішення» ще будуть виникати. Але ми готові, ми будемо боротися. І будемо стояти до кінця».  


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300