«Ірпінь розумний»: коли й за які кошти відбудовуватимуть місто, і чи потрібні йому візити іноземних делегацій? (відео)

Photoeditorsdk Export (3)

Як, коли і за які кошти відбудовувати зруйноване житло та соціальну інфраструктуру Ірпінської громади? Чому потрібно привозити в Ірпінь закордонні делегації та як отримати гроші від іноземних партнерів? На ці та інші запитання, які часто ставлять мешканці громади, відповів у новому випуску програми «Ірпінь розумний» співзасновник Фонду відновлення Ірпеня, голова Інвестиційної ради міста Володимир Карплюк.

Він нагадав, що на відновлення Ірпеня потрібно близько мільярда доларів: 800 мільйонів – на житлові будинки та майже 200 мільйонів – на соціальну, дорожню й інженерну інфраструктуру.

«Це величезні кошти, які, звичайно, за короткий період важко знайти. Скажемо відверто – майже неможливо», – зазначив Карплюк.

Він розповів, що на сьогоднішній день Ірпінь отримав від держави на некапітальні ремонти (головним чином – заміну вікон) 140 млн грн.

«Це орієнтовно 15% від тих кошторисів, які ми подавали для того, щоб люди зробили елементарні ремонти. Це дуже мало. І ми прекрасно розуміємо, що, напевно, в цей момент держава не може дати нам більше, тому що основні кошти сьогодні йдуть на захист нашої держави», – сказав голова Інвестради.

За його словами, найбільш термінова проблема – це 50 млн доларів. «Це кошти, які потрібно витратити на консервацію багатоквартирних житлових будинків, щоб вони нормально пережили зиму, це кошти на реконструкцію дахів, щоби врятувати величезну кількість квартир, де люди ще можуть проживати. І саме на це зараз спрямовані наші основні зусилля», – підкреслив Карплюк.

«Багато зневірених громадян говорить, що влада нічого не робить, бо немає відповіді, коли люди зможуть отримати якісь компенсації чи з’являться будь-які інші варіанти для того, щоб вони могли надіятися на отримання власного житла. На сьогоднішній день держава розробляє законодавство щодо компенсацій, ще не всі нормативні документи прийняті в цьому напрямку. Якщо ми говоримо про роль міста, то ми повинні казати щиро й відверто: таке відновлення – це настільки масштабні речі, що без підтримки державних інституцій, міжнародних партнерів будь-який орган місцевого самоврядування фізично впоратися не може. Тому ми дуже щиро віримо, що в найближчий час отримаємо від держави відповіді й зможемо їх транслювати нашим містянам. Крім того, ми так само щиро віримо й надіємося, що наші міжнародні партнери, які вже сотні разів були в нашому місті, які бачили на власні очі величезні проблеми наших містян, допоможуть нам із відновленням Ірпеня», – відзначив голова Інвестради.

Він також зауважив, що «багатьох дратують приїзди міжнародних делегацій, і багато хто запитує, чи буде від цього якийсь толк».

«До Ірпеня потрібно привертати максимальну увагу. Коли ми показуємо нашим європейським партнерам знищені будинки, коли ми показуємо долю тих людей, які сьогодні просто не мають де покласти в хаті свої речі, вони (іноземці – ред.) цим проникаються, і тоді в їхніх серцях стає більше місця для допомоги Україні», – переконаний Карплюк.

«Дуже важливо, щоб ми всі проявили терпіння. Не буває так, щоб ірпінська делегація поїхала до Європи чи до Сполучених Штатів і повернулася з валізою коштів. Так у світі ніхто не працює. Ми робимо величезний обсяг роботи, щоб зрозуміти, як саме працює той чи інший донор, як треба йому презентувати наші проєкти. І коли ми маємо таке розуміння, то щодня займаємося формуванням цієї проєктної бази, займаємося тим, щоби презентувати їм ці проєкти й відстоювати можливе фінансування на відновлення ірпінських об’єктів. Саме тому всі міжнародні делегації, які приїжджають до нас – це, насправді, для нас величезна допомога, тому що вони привертають увагу до Ірпеня, вони полегшують нам роботу. Під час наших міжнародних поїздок завжди трапляється багато людей, які вже були в Ірпені, і їм не потрібно багато пояснювати, що саме в нас відбувається. І коли ми презентуємо свої матеріали, ці люди допомагають нам розповсюджувати об’єктивну інформацію про Ірпінь і про те, яка біда спіткала наших мешканців», – наголосив співзасновник Фонду відновлення Ірпеня.

Нагадаємо, днями Володимир Карплюк відновив свій авторський проєкт «Це бізнес, Ірпінь!», у рамках якого він розповідає про найкращі зразки підприємницької діяльності в місті. Перший після визволення Ірпеня випуск програми був присвячений стоматологічній клініці «Демідов і Потеряйко».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300