Ірпінь відвідала в. о. представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані (відео)

Знайомство із зруйнованим, але нескореним Ірпенем для Манал Фоуані розпочалося незвично. Біля зруйнованого ЖК «Ірпінські Липки» виконувачка обов’язків постійної представниці ПРООН в Україні зустрічає мешканців сусідніх пошкоджених будинків. Люди саме почали порядкувати у квітнику. Показують гості відео – як тут було до приходу російських «освободітєлєй».

Манал Фоуані:
«Тримайтеся, не плачте. Усе повернеться».

Жительки Ірпеня:
«Звичайно. Тримаємося».

Манал Фоуані:
«Коли я бачу, що ви посміхаєтеся, я вірю в те, що все буде зрештою добре».

Манал Фоуані приїхала до Ірпеня морально загартованою: нещодавно вона бачила ці кадри на презентації руйнувань міста. Та відчувши атмосферу вживу, жінка була приголомшена.

Манал Фоуані:
«Дуже багато постраждалих мирних мешканців. Серце крається. Ми чітко розуміємо, що потрібно допомогти людям, маємо відбудувати місто».

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня:
«Ми зустрічалися з пані Манал у Брюсселі, обговорювали сьогоднішній візит, і одним із наших завдань, одним із пріоритетів, який ми ставили на цей візит, є напрацювання правильної програми екологічних принципів і підходів, щоб розібрати ці будинки й використати матеріали після того, як їх розберуть, за певними екологічними принципами».

Це про так званий «екологічний демонтаж» – грамотне використання вторинної сировини, коли певні матеріали зруйнованого можна використати для створення нового.

Не менш вразив пані Фоуані знищений ущент Центральний будинок культури. Якою ця будівля може стати в майбутньому, показав голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк. Він зазначив, що ідеї розроблені в рамках проєкту з відбудови міста «Irpin Reconstruction Summit».

Володимир Карплюк:
«У результаті долучилися близько 300 архітекторів, серед яких 220 місцевих і 80 іноземних».

Підсумувати побачене гості вирушили до Ірпінської міської ради.

Манал Фоуані:
«Місто-герой Ірпінь вражає стійкістю та незламністю. Мушу зазначити, що більшість учасників команди ПРООН – українці. Ми продовжуватимемо співпрацювати з вами у найбільш важливих напрямках розвитку Ірпеня. Ваші сміливі люди доклали зусилля для порятунку міста, а ми докладемо для його відбудови».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Ми домовилися про деякі напрямки. Перший – це мінна безпека, це розмінування наших лісів. Другий – демонтаж будинків та переробка будівельного сміття. І в них є напрямок допомоги у відновленні бізнесу – він теж дуже важливий. Ми домовилися створити спільну групу і робити напрацювання, шукати кошти, шукати підрядні організації і разом відбудовувати наш Ірпінь».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300