Ірпінь відвідали міністерки оборони та зовнішньої торгівлі Нідерландів (відео)

Кайса Оллонгрен, Міністерка оборони Нідерландів:

«Ми сьогодні в Ірпені, щоб почути правду з перших уст. Для того, аби зрозуміти, чим найліпше ми можемо ще допомогти».

Це Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Разом із Міністеркою зовнішньої торгівлі та співпраці з питань розвитку Нідердандів Лісьє Схрейнемахер вони приїхали до Ірпеня, щоб визначити додаткові напрямки підтримки України з боку Нідерландів.

Лісьє Схрейнемахер, Міністерка зовнішньої торгівлі та співпраці з питань розвитку Нідерландів:

«Ми дійсно солідарні з Україною та всім українським народом. Ми підтримуємо вас, як тільки можемо. Це політична, військова та гуманітарна підтримка. І ми обов’язково долучимося й до відбудови країни».

Біля зруйнованого вщент Будинку культури мер Ірпеня Олександр Маркушин розповів міністеркам про масштаби руйнувань міста.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Знищений Центральний будинок культури, знищена дитячо-юнацька спортивна школа, знищений центральний стадіон. Ірпінь – найбільш постраждале місто Київської області, бо Ірпінь собою прикрив столицю України Київ».

Цього разу Будинок культури зустрічав гостей яскравим муралом із ясним небом, квітами надії – соняшниками та символом миру – сім’єю лелек. Стіни зруйнованих будівель розмальовують у рамках проєкту «Віра в перемогу» художник із Лос-Анджелесу Трек Келлі з українською мисткинею Оленою Янко. Вона зазначає – ці та інші малюнки в майбутньому стануть цифровими активами.

Олена Янко, художниця:

«Створити мурали на зруйнованих будинках і потім перетворити їх на NFT й за допомогою цієї системи зібрати кошти на гуманітарні потреби України».

Квіти надії «зацвіли» й на ірпінському кладовищі розстріляних автівок. Це місце вразило міністерок не менше, аніж Будинок культури та знищені домівки містян.

Кайса Оллонгрен:

«Я дуже вражена, побачивши сьогодні зруйнований Ірпінь, ці авто, знищені домівки мирних мешканців. Мене також вражають люди міста-героя Ірпеня їхньою сміливістю та незламністю. Це дуже мотивує, і зараз ми маємо об’єднатися та їм допомогти».

Лісьє Схрейнемахер:

«Я вражена, що ваше місто навіть в умовах війни відновлюється. Наша сьогоднішня місія – напрацювати план допомоги Ірпеню, щоб долучитися до неї і зараз, і після перемоги України».

Олександр Маркушин:

«Найближчим часом ми приїдемо до них у посольство і обговоримо конкретну допомогу для нашого міста, чим вони можуть нам допомогти. Для нас, звичайно, це важливо. Я розповів про найголовніші наші проблеми. Крім відбудови соціальних об’єктів (садочків, шкіл), це, звичайно, й відновлення будинків, бо людям треба кудись повертатися. Уже недалеко зима, і ми максимально повинні відремонтувати будинки, щоб люди могли комфортно перезимувати».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300