«Ірпіньводоканал» відключає боржників

Споживачі послуг «Ірпіньводоканалу» заборгували підприємству близько 8 мільйонів гривень. Водоканал миритися з цим не збирається і щодня обмежує у своїх послугах до 10 боржників.

Валентина Кравченко, заступник начальника відділу збуту КП «Ірпіньводоканал»:
«35–40 тисяч заборгованості – це найбільша сума в одного нашого абонента. Ну й найменша – це ми працюємо від тисячі на відключення. А борги й до тисячі теж вважаються боргами».

Боржників позбавляють можливості отримувати воду в різний спосіб. Якщо, скажімо, лічильник знаходиться поза квартирою, працівники підприємства його знімають. Тепер же господареві доведеться сплатити не лише борг, а й ще дві тисячі гривень за повторне підключення.

Юрій Козерацький, начальник відділу інспекції КП «Ірпіньводоканал»: 
«Дивимося покази лічильника і знімаємо цей лічильник, залишаємо акт про виконану роботу».

У випадку, якщо до лічильника доступу немає, каналізаційну трубу боржника блокує спеціальний пристрій. Його запускають у внутрішньобудинкову мережу через дах будинку.

Юрій Козерацький:
«Ми опустили камеру з заглушкою і заблокували боржника».

Інспектори  кажуть: відключають тих абонентів, у яких несплата більше трьох місяців. Але перед цим контролери обов’язково інформують їх про борг та попереджують про обмеження послуг. Серед неплатників часто зустрічаються й ті, хто взагалі не уклав договір із водоканалом.

Микола Рачинський, заступник начальника КП «Ірпіньводоканал»:    
«Згідно з чинним законодавством, тобто законом про житлово-комунальні послуги, навіть якщо людина не уклала договір, але використовує наші послуги, вона все одно має сплачувати за використаний об’єм води».

Залишитися без води ризикують і боржники приватного сектору. Їх відключають  від централізованої системи водопостачання та центральної  каналізації.

Загалом послугами «Ірпіньводоканалу» користуються 60 тисяч абонентів Ірпеня та Приірпіння. З них понад 18 тисяч є боржниками.

Валентина Кравченко:
«Зазвичай найбільшими боржниками КП «Ірпіньводоканал» є платоспроможні люди. Люди, які не мають можливості сплачувати, більш серйозно ставляться до цього питання, повідомляють нас, як працівників, що платити не можуть із якихось причин. Якщо на момент відключення наш абонент не спроможний сплатити всю суму заборгованості, ми пропонуємо договір реструктуризації – тобто весь борг можна розбити на рік – на два».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300