Ірпінські лікарі розповіли про плюси й мінуси зимового купання

Screenshot 2 17

Напередодні свята Водохреща, яке традиційно супроводжується купанням у відкритих водоймах, Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги розповів про можливі позитивні й негативні наслідки занурення в крижану воду. Рекомендації опубліковані в групі «Сімейний лікар. Ірпінь» у соцмережі «Фейсбук».  

«Слід пам’ятати: перебувати у крижаній воді можна не більше декількох секунд, у воді треба енергійно та безперервно рухатись, вийшовши з води, необхідно швидко розтертися рушником і вдягнутися», – зазначається в дописі.

Медики описали плюси й мінуси зимового купання.

Плюси моржування:

  • Холодна вода стимулює роботу кровоносної системи, отже, покращує імунітет. Проте слід пам’ятати: різкий температурний перепад може призводити до спазмів судин, що загрожує інсультом, якщо в людини є проблеми з серцем та судинами. Тож до моржування, як і до будь-якого іншого виду загартовування, слід наближатися свідомо. Іншими словами, пірнати в ополонку відразу категорично не можна! Краще починати з поступового зниження температури води.
  • Люди, котрі займаються моржуванням тривалий час, не хворіють вірусними і простудними захворюваннями. Дійсно, якщо тривалий час тренувати організм адекватно реагувати на екстремальні умови (у даному випадку – на холод), то простудні захворювання, що виникають через переохолодження, не страшні. За статистикою, «моржі» хворіють у п’ять разів рідше, ніж люди, які не загартовуються.
  • Холодна вода сприяє нормалізації роботи всіх систем організму, в тому числі позитивно впливає й на метаболізм. Моржування допомагає нормалізувати вагу: ті, в кого є зайві кілограми, худнуть, а ті, хто має недостатню маси тіла – набирають її.
  • Холодна вода омолоджує шкіру й увесь організм. Оскільки температурні перепади тренують судини, то відбувається поліпшення кровообігу, що й сприяє ефекту омолодження. Моржі зі стажем дійсно виглядають молодо, у них підтягнуте тіло і гладка шкіра.

Мінуси моржування:

  • Головний мінус полягає в тому, що різке переохолодження організму може спричинити загострення хронічних захворювань, особливо хвороб сечостатевої системи. Звичайно, якщо починати загартовуватися поступово, тобто підходити до процесу з усією відповідальністю і не поспішаючи, то таких проблем можна уникнути. Крім цього, перед початком процедур необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем, оскільки цей вид загартовування підходить далеко не всім.
  • Моржування негативно позначається на здоров’ї, якщо в людини вже є запальні захворювання. Особливо не можна «лікуватися» моржуванням, при наявності гострих запальних процесів в організмі. Наслідки такої «терапії» можуть бути плачевними.
  • Купання в крижаній воді – це серйозний стрес для організму. Різкий температурний перепад – важке випробування для організму будь-якої людини. Особливо небезпечне моржування для людей, у яких слабке здоров’я.
Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300