Ірпінському Громадському центру по роботі з переселенцями– 5 років (відео)

П’ять років тому в Ірпені  відкрили Громадський центр по роботі з внутрішньо переміщеними особами. Це був перший на Київщині проєкт, який мав стати прикладом для інших міст регіону. З того часу Ірпінь став другою домівкою для 10 тисяч переселенців із Донецька, Луганська та Криму. А Громадський центр – тим осередком, який всебічно допомагав  адаптуватися на новій території.

Надія Філімонова-Скрипка, керівниця Громадського центру по роботі з ВПО:
«Цей проєкт виявився успішним завдяки вдалій співпраці трьох сторін: з однієї сторони це була Ірпінська міська рада, яка в ті часи змогла знайти комунальне приміщення площею близько 140 квадратних метрів, з другої сторони це було Агентство у справах біженців, яке надало грантові кошти на ремонт цього приміщення, і з третьої сторони це була громадськість, самі переселенці».

Однією з перших до Ірпеня приїхала Тамара Інжутова з Луганська. Каже, дорога до Центру стала  світлим променем, який радував її щодня.

Тамара Інжутова, переселенка з Луганська:
«Кожна дитина сюди рада йти, кожен дорослий сюди радий іти, бо тут приймають усіх із теплою, доброю душею».  

Валентина Макарова, переселенка з Донецька:
«Ми почали сюди ходити, як приїхали. Нас тут приняли ласкаво, добре, і ми досі всім цим задоволені, ходимо сюди, як у рідний дім».

За п’ять років на базі Громадського центру реалізовано більше 25 різносторонніх соціальних проєктів: це і юридичний супровід, і навчання з перекваліфікації, тренінги з відкриття власної справи, проведення дозвілля тощо.

Надія Філімонова-Скрипка:
«На початку це була необхідна психологічна підтримка – був дуже успішний проєкт із професійним психологом. Коли вже всі більш-менш почали адаптовуватися на новому місці, виявлялася актуальність проєкту з працевлаштування».

Серед актуального і тепер  є організація дозвілля дітей переселенців. Загалом проєкти Центру охопили більше тисячі людей із числа внутрішньо переміщених осіб і місцевих мешканців.

Денис Савченко, координатор ГО «КримСОС»:
«Необхідність роботи такого Центру дуже велика. Цей Центр протягом уже дуже довгого часу дозволяє людям відчути себе потрібними й наповнити своє життя сенсом».

Віра Шелест, молодша польова радниця Агентства ООН у справах біженців:
«Люди об’єдналися, вони мають спільні цілі, спільні цінності. Можна просто пишатися, що цей проєкт має такі прекрасні результати».   


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300