Ірпінські ліцеїсти долучилися до всесвітньої акції «Озеленення планети» (відео)

Понад 4000 саджанців сосни та 800 саджанців дуба висадили учні та вчителі Ірпінського академічного ліцею Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБІП) України на території Ірпінського лісництва. У такий спосіб вони долучилися до всесвітнього проєкту «Озеленення планети». А взагалі за один день екологічної акції в різних куточках світу має з’явитися мільйон дерев.  

Андрій, учень Ірпінського академічного ліцею НУБІП України:
«Це корисна справа, це важливо для нашого світу, для нашого суспільства. Чим більше дерев, тим більше в нас буде кисню, і Земля зможе прожити довше».

Андрій, учень Ірпінського академічного ліцею НУБІП України:
«Подобається дуже. Це й відпочинок на свіжому повітрі, й добро робимо».

Саджанці сосни і дуба фахівці лісництва виростили самі.

Микола Семенович, помічник лісничого:
«Восени збираємо жолудь, висіваємо в розсаднику його – так само, як і сосну висіваємо – і на наступний рік він проростає. Це однорічка, такий дубочок у нас».

А щоб деревця прийнялися, їх потрібно правильно посадити. Тому перед тим, як узятися до роботи, для учнів провели професійний майстер-клас.

Микола Семенович:
«Оце коренева шийка. Щоб вона була в землі, тому що при підвищеній температурі повітря сонце пригріває, вона запікається й брунька не дасть ростуОце посаджено дуже гарно».

А ще треба бути дуже уважним, аби не згорнулася коренева система. Її потрібно розправити. Особливо це стосується сосни, бо в неї вона дуже розгалужена, тоді як у дуба корінець прямий, рівненький.  

Надія Дроган, журналістка:
«Із цього такого маленького-маленького дубчика виростає богатир».

Але щоб дуб виріс до технологічної зрілості, потрібно 120 років. Сосна дозріває за 105. Лісники кажуть – саджанці самі собою не виростуть, за ними треба ретельно доглядати. 

Михайло Проскуряков, лісничий Ірпінського лісництва:
«От ми посадили, і в перший рік п’ять разів ми повинні його прополоти сапками. Вручну. І антихрущем обробляємо, щоб добре приживалося, щоб не пропало. Якщо з цієї сосни хоча б 70 відсотків прийметься, то це дуже хороший результат».

Ірпінські ліцеїсти сьогоднішнім результатом задоволені – за кілька годин вони посадили більше ніж пів гектара майбутнього лісу.

Світлана Березинець, директорка Ірпінського академічного ліцею НУБІП України:   
«Хочемо подякувати управлінню освіти, що завжди підтримує всі наші справи та ініціативи. От і сьогодні ми змогли добратися до цієї місцевості завдяки транспорту, який надало нам управління освіти».

Акцію з висадження дерев Державне агентство лісових ресурсів проводить щороку. Її розпочинають у міжнародний День лісів, 21 березня, а завершують 17 квітня, в День довкілля. Так що всі охочі можуть долучитися до озеленення країни і посадити своє дерево.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300