Ірпінські медики спростували найпоширеніші міфи про грип

F31bf1e7de4a3c0a9a0b518e030c8820f92b17b4

Ірпінський центр первинної медико-санітарної допомоги на своїй сторінці у фейсбуці спростував найбільш поширені міфи про грип, його симптоми та методи лікування, а також опублікував рекомендації щодо профілактики цього захворювання.

  • Міф
    Часник та цибуля можуть знезаразити повітря і попередити грип.
    Правда
    Набагато важливіше дотримуватись особистої гігієни, зволожувати повітря та пити багато рідини.
  • Міф
    Антибіотиками можна вилікуватись від грипу.
    Правда

    Антибіотики не допомагають лікувати вірус. Їх можуть призначати лікарі, якщо є бактеріальне ускладнення хвороби.
  • Міф
    Можна захворіти на грип через переохолодження.
    Правда
    Єдиний спосіб захворіти на грип і ГРВІ – це контакт із людиною, в якої є вірус. Навіть якщо людина зазнала переохолодження – маючи сильну імунну систему, за відсутності контакту з хворими вона не захворіє.
  • Міф
    Якщо людина хворіла один раз у цьому році, то вона не захворіє повторно.
    Правда
    Можливо захворіти ще раз, адже вірус грипу і група ГРВІ включає в себе багато вірусів (наприклад, ротавіруси, риновіруси). Людина може захворіти навіть після щеплення, але щеплення гарантує, що не буде тяжких форм хвороби та ускладнень.
  • Міф
    Від вакцини можна заразитися грипом.
    Правда
    Ні, не можна, тому що вакцина інактивована.
  • Міф
    Дітям не можна робити щеплення від грипу.
    Правда
    Найбільшу небезпеку грип становить для людей, котрі належать до групи ризику, а це й діти віком до 5 років. Тому можна і варто робити щеплення від грипу дітям від 6 місяців.

«Грип – це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Грип небезпечний через свої ускладнення (наприклад, пневмонію та ниркову недостатність), тому дуже важливо вчасно встановити діагноз та почати лікування. До груп ризику захворювання на грип належать люди, старші 65 років, люди з надлишковою вагою, особи, які мають хронічні захворювання, вагітні жінки, маленькі діти. Основним методом профілактики грипу є вакцинація, а також дотримання гігієни: миття рук, провітрювання приміщення, перебування на свіжому повітрі, загартовування, збалансоване харчування, правильний режим сну та відпочинку. У всіх наших амбулаторіях наявна безкоштовна вакцина від грипу. За детальною інформацією звертайтесь до свого сімейного лікаря», – зазначають у медзакладі.

«Якщо ж ви захворіли, то не займайтесь самолікуванням, а одразу ж зверніться до лікаря, який може призначити препарат прямої противірусної дії», – наголошують медики.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300