Ірпінську школу №17 підключили до сонячної енергії (відео)

Ірпінській школі №17 – віднедавна ліцею «Мрія» – вже не страшні електровідключення: тут установили сонячну станцію. Цей заклад став першим в Україні учасником проєкту «100 сонячних шкіл». Його реалізує фонд «Енергетична дія для України».

Юліана Онищук, засновниця фонду «Енергетична дія для України»:
«Фонд «Енергетична дія для України» започаткував у вересні проєкт «100 сонячних шкіл України», спрямований на те, щоби встановлювати такі сонячні станції із системами збереження [енергії] на даху. Ірпінська школа №17 – зараз уже ліцей «Мрія» – відповідала всім вимогам. Вони дуже швидко відновили дах, і насправді це був найважливіший у той момент критерій, який дозволив нам запустити процес роботи саме в цій школі».

52 сонячні панелі встановили на даху школи ще за тепла. Енергія сонця буде накопичуватися ось у цих акумуляторах. Якщо ж світло в Ірпені відключать, школа зможе автономно функціонувати до чотирьох годин.

Іван Пташник, директор Ірпінського ліцею «Мрія»:
«Потужність регенерації цієї системи сонячних панелей допомагає зберегти в цих акумуляторах приблизно 35 кіловат енергії, а потужність, яка буде вироблятися на школу – 20 кіловат. Коли буде «місцеве» світло, воно акумулюватиметься і на рік буде нам економити приблизно 30–35% комунальних платежів».

Зараз станція проходить пусконалагоджувальні роботи. Систему збереження можна також заповнювати від працюючої електромережі й використовувати як великий павербанк. Він зможе давати живлення школі, коли мережа не працюватиме.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Цей проєкт показав, що ця школа може бути енергонезалежною. І далі ми будемо рухатися й по інших школах – просити ці фонди, щоб вони допомагали, і зробити всі школи Ірпеня енергонезалежними».

Наміри про подальшу співпрацю міста з фондом «Енергетична дія для України» міський голова та засновниця фонду закріпили у відповідному меморандумі.

Олександр Маркушин:
«40 медичних закладів України будуть обладнані такими панелями і будуть енергонезалежні. Я сьогодні одразу на підписанні меморандуму запропонував, що наша Ірпінська центральна лікарня готова бути учасницею цього проєкту. Усім, що буде залежати від нас, від міської ради, ми готові допомагати».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
Всі новини
300x300