Кадастрове безчинство або як столиця привласнила більшість території Коцюбинського

Image 2021 07 23 16:37:38

Уже кілька років коцюбинчани борються за своє право розпоряджатися власною землею і ніяк не можуть добитися правди і справедливості. Справа в тому, що з 2013 року більша частина території селища фіксується у Єдиному державному кадастрі як територія … Києва. А саме Коцюбинське зараз взагалі відключене від єдиної системи Держгеокадастру. Через все це люди не можуть продати, подарувати чи поділити свої ділянки, а селище недоотримує мільйони гривень податків, які могли б іти на розвиток інфраструктури та благоустрою.

Ця історія почалася понад вісім років тому, коли у рамках земельної реформи створювали єдиний електронний Державний земельний кадастр. До того часу не було єдиної бази даних про землю, кадастр вівся фактично на папері місцевими земельними бюро. Тому до 2013 року місцеві управління тодішнього Держкомзему мали передати нагору кадастрові карти районів та областей, які згодом внеслися в єдину базу. Для їх розробки долучалися і приватні компанії. 

«Кадастрову карту Київської області розробляла ізраїльська компанія «Марманет-Талдор», яка виграла тендер. Селищна рада тоді надала Ірпінському земельному управлінню всю інформацію про землі Коцюбинського на підставі чинних землеупорядчих документів, а ті у свою чергу передали їх представникам «Марманет». Тоді у кадастрі за Коцюбинським числилося щонайменше 400 га земель, — розповідає начальник відділу із питань земельних відносин Коцюбинської селищної ради Павло Мілевський.

А далі почалося найцікавіше. Компанія «Марманет-Талдор» передала сформовану кадастрову карту Київщини в Центр Державного земельного кадастру для внесення в єдину систему. На той час генеральним директором, керівником технічних програм Центру був такий собі Андрій Тарнопольський – колишній перший заступник начальника Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації.

«Вже згодом представники компанії «Марманет-Талдор» розповіли нам, що пан Тарнопольський відмовився погоджувати карту області і не прийняв кадастр по Коцюбинському. Він одноосібним рішенням змінив дані про селище і залишив у Єдиному державному земельному кадастрі за Коцюбинським тільки  87 га – це фактично лише наш приватний сектор. А вся інша територія селища ніби випарувалася. Як екс-управлінець КМДА Тарнапольський у цій ситуації діяв виключно в інтересах Києва», — пригадують в селищній раді. 

Тоді в Центрі державного земельного кадастру такі дії аргументували лише одним документом – рішенням Ірпінського міськвиконкому за 1984 рік «Про затвердження звіту щодо угідь Ірпінського регіону», де за Коцюбинським числиться 87 га угідь. Які землі тоді рахували незрозуміло, але якщо вказані дані брати до уваги, то відповідно до цього документу й площа міста Бучі має становити всього 970 га, а не понад 2600 га, як це є сьогодні, а Гостомель має мати всього 149 га (площа Гостомеля зараз — понад 3700 га).

«В Державному земельному кадастрі та у всіх інших інстанціях визнають і погоджуються, що єдиним документом, який юридично доводить реальну площу Коцюбинського є рішення виконкому Київської облради 1968 року «Про затвердження адміністративних меж міських і селищних рад депутатів трудящих Київської області». Це рішення ніким не скасовувалося і не оспорювалося в судах! Воно є досі чинним, має юридичну силу і доводить, що сьогодні Київ просто нахабно і безсоромно краде землю Коцюбинського», — наголошує Павло Мілевський. 

Ситуація, що склалася із Коцюбинським – прецедент в Україні. Переконатися в абсурдності того, що відбувається дуже просто – варто відкрити Публічну кадастрову карту і перевірити за ким фіксуються ділянки у селищі. Якщо кадастровий номер починається із цифр «3210946200» —  земля числиться за Коцюбинським. Але якщо із цифр «8000000000», то це вже Київ… На Публічній кадастровій карті чітко видно, що Київ «привласнив» собі майже усю неприватизовану землю селища та більшість територій колишніх заводів та підприємств.  

«Це просто не вкладається у голові! Через те безчинство, яке тоді сталося сьогодні більша територія селища начебто належить Києву. Наш будинок культури, парк, амбулаторія, садочки, школа, житлові багатоквартирні будинки і навіть, уявіть собі, приміщення селищної ради – все це начебто стоїть на землі Києва. Вулиця Пономарьова начебто теж столична! Ці землі завжди належали і досі належать громаді Коцюбинського, обслуговують їх наші комунальні служби за кошти громади, а от розпоряджатися ми ними через цю, м’яко кажучи, колізію не можемо. Не можемо розробити проект добудови школи та будівництва нового дитсадка, не можемо відвести землю під спортмайданчик для дітей, нічого не можемо робити! І проблема не тільки у наших «зв’язаних руках».  Щороку селище втрачає за приблизними підрахунками до 50 млн грн. податків, зокрема від оренди землі та податку на землю! А ці кошти могли б іти на розвиток нашої інфраструктури, покращення благоустрою», — каже Коцюбинський селищний голова Сергій Даніш. 

Сьогодні управлінці Коцюбинського стукають у всі можливі двері. До вирішення цієї проблеми уже долучилися народні депутати Олександр Горобець та Андрій Клочко, голова Бучанської РДА Микола Ляшенко, голова Київської облдержадміністрації Василь Володін і навіть пообіцяв втрутитися і допомогти громаді Коцюбинського Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

«Ми провели вже десятки зустрічей з чиновниками різного рівня. У нас є всі законні документи, що підтверджують очевидне. Ми не хочемо чужого – ми прагнемо повернути своє! Ні більше, ні менше. У Держгеокадастрі щоразу годують обіцянками і бідкаються, що наразі не мають процедури, щоб просто технічно зафіксувати землі Коцюбинського за Коцюбинським. Це просто смішно. Ми ж то прекрасно розуміємо, що з іншої сторони активно працюють наші сусіди, які намагаються будь-якими способами захопити чужі землі, бо своїх уже немає, все забудували…», — зазначає селищний голова. 

А поки коцюбинчани борються за рідну землю, київські чиновники розсилають коцюбинським підприємцям «листи-щастя» із вказівками сплачувати кошти за оренду землі в столичну казну та продовжують реєструвати за собою не свої території. Наприклад, зовсім нещодавно, 22 червня цього року, Київ «приватизував» дорогу, яка веде від проспекту Палладіна до Коцюбинського. І це попри те, що цей шлях завжди був на балансі «облавтодору» Київщини і ним же обслуговувався. Цікаво і дуже підозріло, що зареєстрував дорогу за столицею реєстратор у Попільнянському районі Житомирської області. 

«Ми дійдемо до Президента, але відстоїмо інтереси нашої громади! Київ хотів незаконно поглинути Коцюбинське, але не вдалося – ми окрема громада! Тож вони вирішили просто по-тихому ганебно захоплювати наші землі, наче справжні рейдери. Я щиро радий, що у нас зараз потужна підтримка на різних рівнях і я впевнений, що справедливість буде на нашому боці!», — наголошує Сергій Даніш. 

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

ІЛІТ відвідав заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку (відео)

18 Mar 18:14

Детальніше
Історичний день: Київщина та штат Вашингтон підписали меморандум про співпрацю

18 Mar 13:57

Детальніше
Спортсмени з Ірпеня вибороли 3 місце на Чемпіонаті Києва з кікбоксингу

18 Mar 09:54

Детальніше
Ситуація є найбільш оптимальною: скільки потрібно часу, щоб дістатися з Ірпеня до Києва

17 Mar 15:32

Детальніше
Українська міфологія крутіша за Marvel: у Києві презентували фентезі за мотивами українських міфів «Кий і морозна орда»

17 Mar 13:51

Детальніше
В Ірпені показали документальну виставу про права жінок і гендерну рівність (відео)

17 Mar 13:41

Детальніше
Перший весняний концерт просто неба: DOROFEEVA зіграє сольник в Osocor Residence 

17 Mar 13:33

Детальніше
єВідновлення: Кабмін збільшив коефіцієнт вартості житла в Ірпені

15 Mar 21:06

Детальніше
Всі новини