Кількість заяв про надання статусу безробітного в Ірпінському регіоні виросла вдвічі

Photo.608

За останній місяць до Центру зайнятості в Ірпені надійшло майже вдвічі більше заяв про надання статусу безробітного, ніж за такий же період до карантину. А статус отримало у два з половиною рази більше людей, ніж раніше. Про це повідомив керівник Ірпінського міського центру зайнятості (ІМЦЗ) Петро Левчук.

За його словами, з 12 березня по 15 квітня до Центру звернулося 406 мешканців регіону. Із них статус безробітного надано 232 особам. До карантину за такий же період у середньому зверталося 220 осіб, і лише 90 отримували позитивну відповідь.

У Центрі зайнятості зазначають, що, як правило, відмовляють у наданні статусу безробітного через відсутність правових підстав. Наприклад, коли немає реєстрації місця проживання, не закритий трудовий договір чи недостовірні дані про попереднє місце роботи. 

Саму ж процедуру подання документів на період карантину спростили, а обслуговування перевели в онлайн-режим. «Якщо раніше необхідну інформацію ми приймали лише в оригіналі, то в березні почали обліковувати, надавати статус безробітного та встановлювати допомогу по безробіттю дистанційно – документи отримуємо на електронну адресу або через скриньку для прийому кореспонденції, розміщену в ІМЦЗ. До того ж, починаючи з 13 квітня, необхідно подавати тільки заяви про надання статусу безробітного та на призначення фінансової допомоги. Ці заяви – розширеного змісту і містять усю інформацію, яку раніше подавали окремими документами. Бланки цих заяв і зразки їх заповнення є на сайті Державної служби зайнятості. Їх також можна заповнити та переслати онлайн», – розповів Петро Левчук.

Він також додав, що в карантинний період до ІМЦЗ почали активно звертатися ті, хто офіційно не працює вже по два, три, а то й більше років. «Ми так само опрацьовуємо пакети їхніх документів. Але основна проблема в тому, що їм передбачається мінімальна допомога по безробіттю. На сьогодні вона становить 650 грн. Зараз наше профільне Міністерство економіки і торгівлі працює над тим, щоб збільшити мінімальну допомогу хоча б до 1000 гривень», – наголосив керівник Центру.

Водночас Левчук зазначив, що всі, кому надають статус безробітного, зобов’язані відразу після завершення карантину в десятиденний термін принести оригінали всіх документів і влаштуватися на роботу, яку Центр для них підшукує.

Новим для служби зайнятості стало надання допомоги підприємцям — представникам малого та середнього бізнесу, у яких зупинилася діяльність через карантин. Для роботодавців на час карантину пропонується механізм часткового безробіття. У цьому випадку передбачено розмір допомоги – до однієї мінімальної зарплати. Важливо, що підтримка від держави надаватиметься для виплат працівникам із збереженням за ними робочих місць. Але така допомога передбачена лише для підприємств виробничого профілю.  

«До нас зараз почали активно звертатися підприємці регіону. Ми приймаємо від них заяви з пакетами необхідних документів і передаємо для подальшого розгляду в регіональний Центр зайнятості», – зазначив Петро Левчук.

З переліком документів та умовами виплат допомоги по частковому безробіттю детально можна ознайомитися на сайті Київського обласного центру зайнятості.


Надія Заблоцька-Дроган

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300