Клан Прилипків привласнив десятки гектарів гостомельської землі – розслідування ITV

Photoeditorsdk Export 2020 01 30t191453.062

Родина Гостомельського селищного голови Юрія Прилипка та наближені до нього особи привласнили величезні земельні наділи в селищі. Про це йдеться в розслідуванні журналістів ITV «Наші справи».

Приводом для розслідування стало звернення гостомельчанина Андрія Павленка, який розповів, що став жертвою земельних махінацій, організованих його колишньою однокласницею Надією Скуратівською – депутаткою Гостомельської селищної ради та молодшою донькою Юрія Прилипка.

За словами Павленка, три роки тому Надія запропонувала оформити на нього, як на підставну особу, 10 соток землі в Гостомелі. Він погодився – з умовою, що в майбутньому Надія допоможе йому з землею або житлом. Згодом депутатка попросила підписати довіреність на право розпоряджатися його ділянкою іншим особам. Андрій зрозумів, що його просто обманули, коли Скуратівська стала його уникати. 

«Вона каже: «Нічого я не знаю, нічого ти мені не давав, не переоформлював, нічого такого я не чула, ти щось собі надумав»», – розповів чоловік. Він звернувся з заявою до поліції.

Журналісти з’ясували, що ділянка, яку виділяли на ім’я Павленка, тепер належить місцевому забудовнику. Виявилося, що він володіє аж 17-ма ділянками, розташованими поруч, і право власності на них було оформлене в один день. Разом це близько двох гектарів. Виділені вони були на підставних осіб теж одночасно – рішенням одної сесії селищної ради.

Колишня керуюча справами ради Лариса Богданова, яка звільнилася після того, як головою селища став Прилипко (каже, що не хотіла підписувати незаконні документи), стверджує: виділення землі на підставних осіб стало в Гостомелі звичною справою. Про це представники родини Прилипків за невелику оплату часто домовляються з незаможними літніми людьми.   

Журналісти-розслідувачі дізналися, що кумові Скуратівської Максиму Осецькому належать у Гостомелі 16 ділянок загальною площею 8,5 га. Більшість із них були отримані за каденції Прилипка. Осецький – директор фірми, яка управляє складами Прилипка та член виконкому селищної ради. Його називають довіреною особою очільника селища. Частина його ділянок розташована в лісовій зоні по вул. Патріотів – ця земля була виділена на рідного брата Прилипкового водія. По сусідству – наділи Скуратівської, її брата В’ячеслава та ще однієї наближеної особи. Таким чином, у руках родини Прилипків та їхнього оточення опинилася майже вся вулиця. Син селищного голови загалом володіє в Гостомелі 17-ма ділянками.

Як показали результати розслідування, ще одне місце концентрації земельних ділянок родини Прилипків – заплава річки Ірпінь, де понад 7,5 га належать В’ячеславу Прилипку і його бабусі – тещі Юрія Прилипка Олександрі Лисенко. Раніше цими ділянками володіли сім’ї чорнобильців. Одна з колишніх власниць заплавної землі розповіла, що Прилипко відібрав ділянки через суд – начебто вони були виділені незаконно. Потім селищний голова взявся змінювати цільове призначення землі – для її використання під забудову.

Як відзначає депутат селищної ради Олег Поповичук, в останній версії генплану Гостомеля під багатоповерхівки переводиться 92 га землі, з яких 40–50% належать Юрію Прилипку та його оточенню.

Земельні наділи під забудову в Гостомелі отримали також невістка Прилипка та ще одна молода жінка, близька до очільника селища. А нинішній керуючій справами селищної ради Світлані Чечко віддали землю, на яку вже подав заяву учасник АТО.

За словами гостомельського депутата Юрія Марчука, на посаду селищного голови Юрій Прилипко прийшов, маючи борг у 2,35 млн доларів, тому «витискає всі гроші, всі ресурси з Гостомеля, щоб розрахуватися зі своїми кредиторами».

Детальніше про ці факти – у програмі ITV «Наші справи».  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300