Коцюбинське відстояло вільний доступ до лісового озера

Мешканці Коцюбинського виступили проти облаштування довкола Біличанського озера платної зони відпочинку. Днями люди помітили, що поруч із водоймою зводять невідомі конструкції. Як з’ясувалося, адміністрація нацпарку «Голосіївський» дала дозвіл приватному підприємцю встановити тут альтанки, які згодом здаватимуться в оренду. Коцюбинці занепокоїлися, що із появою тут такого бізнесу втратять вільний доступ до озера.

Костянтин Сергеєв, мешканець Коцюбинського, рибалка:

«Сейчас поставили беседку, потом шлагбаум, послезавтра еще беседку, ну и так далее. И можно сказать — пока озеро».

Сергій Горбаченко, рибалка:

«Це робить не державне підприємство, тобто передано невідомій особі, може це фірма – підставна особа і вона встановлює альтанки і невідомо, що буде далі. Може бути й таке, що ці альтанки переростуть у капітальні споруди і обмежать доступ громадян до водойми»

Озеро посеред Біличанського лісу – одне з улюблених місць відпочинку для місцевих. Кілька разів на рік люди самі організовано прибирають цю територію. Також власними силами облаштували тут пляж і місця для пікніків.

Богдан Слюсаренко, член виконкому Коцюбинської селищної ради:

«Я лично с ребятами года четыре назад установил 4 или 6 мангалов вокруг озера, также установили столики, лавочки, пару навесов установили, завезли сюда около 50-ти тонн белого песка на пляж, красили эти ворота, которые тут стоят, дамбу ремонтировали и красили. Мусор в основном убирают жители села и периодически коцюбинскиф жэк вывозит баки с мусором».

Сьогодні до озера приїхали кілька десятків рибалок, які вже майже 10 років безкоштовно доглядають за водоймою – чистять, зариблюють, охороняють від браконьєрів. На зустріч запросили й представника нацпарку.

Люди впевнені, щойно біля озера з’являться платні альтанки та охорона, як доступ до водойми буде обмежено. Крім того, кажуть, встановити тут кілька безкоштовних альтанок – не проблема.

Говорити про вартість оренди альтанок підприємець, який отримав дозвіл на їх встановлення – відмовився. Натомість після спілкування з громадою вирішив прибрати матеріали і пообіцяв нічого тут не встановлювати. Щоби пришвидшити процес рибалки самі замовили техніку, власноруч повантажили деревину і відвезли у місце, вказане власниками. Варто нагадати, що межі Біличанського лісу досі не винесені в натуру. Так само не є підтвердженим документально і зонування лісу. Тому чи має адміністрація нацпарку «Голосіївський» право здавати в оренду тутешню землю залишається під питанням

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300