Ляльки-«катеринки» ірпінської майстрині здобули велику популярність на фестивалі у Франції

Photoeditorsdk Export 2020 01 15t102427.102

Ляльки-«катеринки», які створює відома майстриня з Ірпеня Київської області Тетяна Федорова, користувалися надзвичайною популярністю на новорічному фестивалі-ярмарку у Франції. Про це повідомила сьогодні, 15 січня, «Правда Ірпеня» з посиланням на інформацію зі сторінки мисткині у фейсбуці.

«Повірите, ніколи не сподівалася, що мої «катеринки» (колись придумала їх для своєї онуки замість «валентинок») здобудуть шалену популярність на фестивалі у м. Руї (Північна Франція). Усі, як одна, залишилися у шанувальників моєї етноляльки», – розповіла Тетяна Федорова.

«Катеринки» – це текстильні пласкі ляльки в національному вбранні, які стали одним із напрямків сувенірного жанру у творчості Тетяни Федорової.

Нагадаємо, Тетяна Федорова вперше представила українську ляльку на щорічному новорічному фестивалі-ярмарку в Руї. Роботи ірпінської майстрині викликали велике зацікавлення представників мерії міста, емігрантів із України, Польщі, Словенії та інших відвідувачів фестивалю.

Тетяна Федорова – заслужена майстриня народної творчості України, лауреат низки мистецьких премій, учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок і фестивалів, член Національної спілки майстрів народного мистецтва. Вперше в Україні реконструювала у формі етномоделей (мініатюр заввишки 18–20 см) зразки народного одягу різних регіонів України, а також історичного костюма.

За 27 років творчості ірпінська майстриня виготовила близько 600 лише порцелянових і текстильних ляльок. Більшість із них – у приватних колекціях в Україні, Канаді, США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Іспанії, Ізраїлі, Італії, Угорщині, Росії, Лівані, Китаї, Сингапурі, Японії. Також у її доробку – вузлові й вузликові ляльки, моташки, ляльки-подушки «Сонечко», картинки і плакетки, книжкові закладки і брошки, листівки, декоративні панно. Роботи Тетяни Федорової експонуються в Національному музеї архітектури і побуту України (Пирогово), Музеї-будинку Павла Тичини (с. Піски Чернігівської обл.), у Сингапурському музеї MINT, Ірпінському історико-краєзнавчому музеї.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300