Міськвиконком направив до прокуратури заяву про кримінальне правопорушення екс-директора стадіону

Irpin Stadion 1

21 серпня виконавчий комітет Ірпінської міськради направив до міського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, а також керівнику прокуратури Київської області Максиму Киричуку та Генеральному прокурору України Юрію Луценку заяву-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення колишнім директором ірпінського стадіону Анжелою Макеєвою. Про це повідомив сайт міської ради.

«Робочою групою виконавчого комітету Ірпінської міської ради відповідно до розпорядження в. о. міського голови проведено моніторинг фінансового стану комунального закладу «Центральний міський стадіон» Ірпінської міської ради, за результатами якого встановлено порушення його директором (у період з 12.03.2016 р. по 12.03.2019 р.) Макеєвою Анжелою Георгіївною ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні.

У міськраді зазначають, що стадіон утримується за рахунок коштів місцевого бюджету та надає платні послуги відповідно до постанови Кабміну від 14.04.2009 р. № 356 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів». Одним із видів таких платних послуг є здавання в оренду комунального майна (нежитлових приміщень). Рішенням Ірпінської міської ради від 13.09.2013 р. № 3424-47-VІ «Про оренду комунального майна територіальної громади м. Ірпінь» затверджено Методику розрахунку орендної плати комунального майна територіальної громади м. Ірпінь, якою керуються всі балансоутримувачі комунального майна міста.

1 січня 2018 р. між комунальним закладом «Центральний міський стадіон» та ФОП Цицюра М.С. було укладено Договір оренди комунального майна з метою розміщення кафетерію. Протягом 10 місяців після цього надходжень від оренди стадіон не отримував. Розрахункові втрати за цим договором склали 13 454,8 грн (25% цієї суми заклад мав перерахувати до міського бюджету). При цьому в повідомленні наголошується, що підприємець М.С. Цицюра є чоловіком Анжели Макеєвої.

1 вересня 2018 р. адміністрація стадіону уклала з громадською організацією «Ірпінська школа єдиноборств» три договори оренди частин нежитлового приміщення – площею 24 м², 66,4 м² та 94,5 м². Згідно з цими договорами, вартість приміщень становить відповідно 165 700 грн, 1 487 888 грн і 1 859 850 грн, а місячна орендна плата за користування ними – 498,10 грн, 2 445,84 грн і 3 056,84 грн.  

Тим часом, відповідно до оголошення про конкурс на право укладання договорів оренди комунального майна, розміщеного 15 травня 2018 р. на сайті міської ради, ринкова вартість приміщення площею 24 м² за незалежною оцінкою складає 535 632 грн, приміщення площею 66,40 м² – 1 481 915 грн і приміщення площею 94,5 м² – 2 109 051 грн. При цьому, за умовами конкурсу, розмір річної орендної плати мав становити не менше 3% від вартості приміщення площею 24 м² та не менше 5% від вартості двох інших приміщень.

Таким чином, вартість приміщень була суттєво зменшена у двох договорах оренди, а орендна плата занижена в рази у всіх випадках. На сайті міськради відзначається, що «фактично, п. 1.2. Договорів… суперечать умовам оголошеного конкурсу на право укладання договорів оренди комунального майна територіальної громади м. Ірпеня». 

Також наголошується, що «за договорами оренди комунального майна, укладеними з ГО «Ірпінська школа єдиноборств», відсоток від орендної плати на рахунок міського бюджету в розмірі 25% від оренди не сплачувався, що призвело до недоотримання міським бюджетом коштів». «Крім того, всі три договори були укладені лише після 2,5 місяців з моменту закінчення терміну проведення конкурсу, що також спричинило недоотримання коштів спеціальним фондом закладу та міським бюджетом. Договори на відшкодування комунальних  послуг… з жодним орендарем не укладались, що призвело до оплати комунальних послуг за рахунок коштів закладу та недоотримання бюджетом податку на землю», – йдеться в повідомленні.

Його автори також зауважують, що на момент укладання договорів «Ірпінська школа єдиноборств» була зареєстрована за юридичною адресою міського стадіону – по вул. Соборній, 183-б в м. Ірпінь.

Крім того, комісія, створена розпорядженням в. о. міського голови 4 квітня ц. р., провела інвентаризацію та обстеження комунального майна, яке обліковується на балансі стадіону. Було виявлено недоліки та дефекти в будівлі закладу, неналежний стан благоустрою території, визначено елементи, технічний стан яких є аварійним. З’ясувалося що з балансу закладу не списувалося застаріле та фізично зношене майно, непридатне для подальшого використання; також було виявлене майно, яке не обліковувалося на балансі та на яке не були укладені договори оренди або тимчасового зберігання. До того ж, комісії з інвентаризації не надали доступу до орендованого «Ірпінською школою єдиноборств» приміщення площею 24 м².

«Ці факти вказують на протиправність дій Макеєвої А. Г. та свідчать про зловживання нею своїм службовим становищем, вчинене з метою одержання неправомірної вигоди для себе особисто та в інтересах інших фізичних осіб шляхом використання службового становища всупереч інтересам служби, яке завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам територіальної громади м. Ірпінь», – резюмували в міськраді.

Також там висловили сподівання «на продуктивну співпрацю з відповідними органами в контексті належного захисту прав територіальної громади міста Ірпеня».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

Сьогодні, 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

Сьогодні, 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

Сьогодні, 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

Сьогодні, 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

Сьогодні, 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
Всі новини
300x300