Мистецький простір для студентів із обмеженими можливостями

ХАБ

Питання пошуку нових методик соціалізації молоді з інвалідністю, удосконалення вже існуючих інклюзивних технологій є наразі актуальними в суспільних світових практиках, до яких активно долучаються як громадські організації, так і заклади освіти України. За сприяння Українського культурного фонду в Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди створено дизайн та відкрито унікальний художньо-мистецький простір «Інклюзивний ART-НUB» для здобувачів освіти та викладачів університету з особливими освітніми потребами.

Інноваційний проєкт вирішує проблему соціалізації студентів з інвалідністю креативним способом – через мистецтво та спільну творчу діяльність. Окреме приміщення розділене на зони творчості, коворкінгу, психологічного розвантаження та handmade. Зони обладнані зручними місцями для творчої роботи осіб із обмеженими можливостями за різними напрямами мистецтва (гончарство, монотипія, музика, живопис, ручна праця, пісочна анімація). Одночасно в хабі працюватимуть до 20 осіб під супроводом висококваліфікованих спеціалістів та сурдоперекладача.

Організація проєкту покликана привернути увагу суспільства до проблем людей з інвалідністю, формувати повагу до їхніх прав та потреб, стверджувати інклюзію як базову цінність для суспільного розвитку. Організатори інклюзивного простору запрошують не лише здобувачів освіти ХНПУ імені Г.С. Сковороди, а й інших закладів освіти Харкова та області до співпраці. Це є гарною практикою, яку варто переймати і впроваджувати в освітніх та громадських просторах різних регіонів країни, яким цікава «особлива» освіта та небайдужа доля людей з обмеженими можливостями.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300