Парламентарі з Нідерландів поцікавились відбудовою житла в Ірпені (відео)

Не хлібом-сіллю, а бутербродами з ковбасою та гарячим чаєм. Ось так тепло, майже по-домашньому, зустріли ірпінці делегацію парламентарів з Нідерландів. Імпровізаційний ланч під оновленим дахом свого будинку організували для гостей мешканці ЖК «Аристократ». Адже відбудовувати цей будинок зараз допомагає  благодійний нідерландський фонд «Opendoor Ukraine».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Ми хочемо подякувати за ту допомогу, яку ви надаєте. Спільними зусиллями ми вже показали, що можемо разом відбудовувати ці будинки. Бо на сьогоднішній день наша держава на сто відсотків не може виділяти коштів на відбудову, тому що все витрачається на війну, на перемогу».

Окрім нідерландців відбудовувати ЖК «Аристократ» міськраді допомагає італійський фонд Terre des Hommes  у співпраці  з проектом Irpin Reconstruction Summit. Від самого початку осторонь не стояли  і самі мешканці будинку.

Олена, в.о. голови ОСББ «Аристократ»:

«Своїми зусиллями ми змогли відновити комунікації  це каналізація, заново водопровід, наразі відновлення електрики ще триває. Попереду багато роботи. Але ви бачите, що у нас є дах, у нас тепло зараз, у нас є комунікації. Ну і я надіюся на те, що фонд допоможе нам зробити ще й фасад. І наш будинок буде ще кращий, ніж був».

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Будинок горів і фасади повністю пошкоджені. Ми домовилися, що даємо на сто відсотків від мерії матеріали, а цей фонд з Нідерландів повністю на сто відсотків проплачує роботи».

Представники Нідерладського парламенту кажуть, що їм важливо було власними очима побачити результати зусиль їхньої країни, зокрема у відбудові житла та інфраструктури, а  також визначити найнагальніші потреби, щоб побудувати співпрацю на перспективу.

Рюдмер Хеерма, голова Комітету у закордонних справах Палати Представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди:

«Дуже зворушливо бачити те, як українці беруться відбудовувати своє житло і дуже приємно, що ми маємо нагоду допомогти у цьому. І ми тут також перейняли цікавий досвід, новий для нас. Що можна безпосередньо працювати  у спілці з  муніципалітетами та благодійними фондами без посередництва інших організацій. І ми повернемося до своєї країни з розумінням того, що можна здійснювати такі речі».

У співпраці з благодійним фондом Нідерландів, мешканцями та Ірпінською міськрадою, окрім ЖК «Аристократ»  відбудовують ще дві багатоповерхівки:  на Пушкінській та Новооскольській

Роберт Серрі, голова міжнародного БФ «Opendoor Ukraine»:

«Будинок на Новооскольській був нашим  першим проектом. І ми зрозуміли, що пряма кооперація фонду, ОСББ і міської ради – це дуже ефективний спосіб. Тому що люди самі зацікавлені і беруть участь у відбудові. А співпраця з місцевою владою дуже необхідна, бо ,окрім підключення різних комунікацій, вони забезпечують матеріалами. І ми прийшли до  висновку, що досвід, який ми здобули в Ірпені будемо поширювати і в інших містах України».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300