Петро Король розповів, як в Ірпені збирали й ексгумовували тіла загиблих (відео)

Photoeditorsdk Export

Директор ірпінського кладовища, депутат міської ради Петро Король розповів в ефірі національного телемарафону про те, як після звільнення Ірпеня в місті збирали та ексгумовували тіла людей, які загинули від рук окупантів. Публікуємо його розповідь.

«Це було емоційно тяжко, не передати словами. Коли ми зайшли в місто 30 березня, тут ще пахло сіркою…

Спочатку я не знав, із ким працювати. Було декілька людей, які казали, що будуть допомагати, але кількості, необхідної для того, щоб якнайшвидше зібрати тіла, на перший день не було. Але добре, що є дуже багато знайомих, є багато небайдужих мешканців, які до мене телефонували й казали: «Петре, ми знаємо, чим ти почав займатися, ми хочемо тобі допомагати». Дуже велика подяка хлопцям – вони до нас доєдналися, і ми організували три патрулі, які їздили й збирали тіла і вбитих, і закатованих, і дорослих, і дітей, і літніх людей.

Волонтер Сергій організував кол-центр, туди могли телефонувати родичі, знайомі, сусіди загиблих та інші люди й повідомляти, де бачили тіла. Хлопці з ТрО, мої колеги, проїжджали по місту, коли була зачистка, й теж бачили, де були тіла.

Ми з міським головою Олександром Маркушиним провели спільну нараду з керівником поліції, з керівником вибухотехніків. Роздрукували карту, і на карті ставили позначки, де по місту бачили загиблих. Так розпочалася робота. З кол-центру мені почали передавати інформацію про те, за якими адресами, на яких вулицях, скверах, де вздовж доріг, у машинах були трупи.

Це була волонтерська робота, все робилося безкоштовно. Був (про це писали скрізь) американець, який допомагав ексгумовувати тіла. Цей хлопчина приїхав і каже: «Буду вам допомагати копати могили чи викопувати людей».

Спочатку був один патруль, який займався ексгумацією, потім до нього приєдналися інші. Коли закінчився збір тіл, ті, хто їх збирав, переключилися на ексгумацію. Ми викопували похованих, клали в санітарні мішки і відправляли в морг.

Дуже багато було вбитих – майже всі знайдені. Катування були. Один із таких випадків у мене досі перед очима: у лісосмузі був примотаний до дерева скотчем чоловік, десь років за 70 (візуально, бо був без документів), руки ззаду замотані скотчем. Його застрелили в потилицю… Були повішені люди – знімали кого на подвір’ї, кого в хаті. Були розстріляні діти. На Новоірпінській трасі стояло таксі, там було четверо дорослих і посередині грудна дитинка – може, до року, може, рочок був… Тобто і катували, і вбивали, і навіть переїжджали танками…»


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300