Попередження, реструктуризація, суд. Як «Ірпіньводоканал» працює з боржниками (відео)

Працівниця комунального підприємства «Ірпіньводоканал» (телефонує):

«Наталія Миколаївна? Вас турбує КП «Ірпіньводоканал». На сьогоднішній день у Вас є борг – 10 тисяч 692 гривні 92 копійки». 

Понад 15 мільйонів гривень – така загальна сума, яку заборгували абоненти «Ірпіньводоканалу» за постачання та відведення води. Щодня контролери підприємства обдзвонюють десятки споживачів, щоб нагадати їм про борг, і просять його сплатити.

Валентина Кравченко, заступниця начальника КП «Ірпіньводоканал»:

«Кількість абонентів із населення вже збільшена десь до 70 тисяч. Із них процентів 50–60 мають заборгованості. Є такі абоненти – по 52 тисячі заборгованості мають».

На підприємстві вже давно запроваджена практика реструктуризації боргу – суму можна сплачувати не одразу, а невеликими частинами. Можна погодити й період проплати – залежно від розміру заборгованості. Проте на такі зустрічні пропозиції «Ірпіньводоканалу» йдуть не всі боржники.

Оксана Конюхова, юрисконсульт КП «Ірпіньводоканал»:

«Якщо людина виходить на контакт – завжди йдуть (назустріч) охоче. Якщо ж вона ігнорує наше запрошення на реструктуризацію, то, звісно, й не буде договору – йдемо до суду. За 2020 рік у нас більше ста справ на більш ніж мільйон гривень у суді».

Лише за минулий рік відсудити вдалося понад 700 тисяч боргу. Та щоб не доводити справу до судів, на підприємстві вдаються до попереджувальних заходів: системних неплатників обмежують у водопостачанні та водовідведенні. Для боржників такі дії не є несподіваними.

Валентина Кравченко:                                                          

«Наші боржники з багатоквартирних будинків  максимально повідомлені про їхні борги. Це й квитанції, це й обдзвонювання, це й особистий кабінет, куди вони можуть зайти й подивитися про наявність свого боргу. Але цього вони робити не хочуть».

Ті ж споживачі, які розраховуються за послуги вчасно, підтримують водоканал в обмеженні подачі води тим, хто не хоче за неї платити.

Олег Салов, мешканець Ірпеня:

«Ну а як боротися? Є якісь інші варіанти? Я плачу, а ви не платите і користуєтеся водою – і до вас ніяких (санкцій). Повинні бути якісь методи. Я теж не багатій, у мене пенсія 3700. Щоби не було боргів, я прийшов з’ясувати».

«Ірпіньводоканал» звертається до абонентів із проханням не доводити ситуацію до кардинальних дій підприємства. Адже, щоб відновити подачу води чи її відведення, боржнику доведеться сплатити не лише суму боргу, але й ще дві тисячі гривень за повторне підключення.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300