Профільний комітет парламенту відклав розгляд проєкту районування областей

Photoeditorsdk Export (8)

Комітет Верховної Ради із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відклав розгляд підготовленого Кабміном проєкту постанови про утворення в Україні нових районів. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці в. о. Ірпінського міського голови Андрій Літвинов.

«Поки що питання районування відтерміновано. Народні депутати прислуховуються до думки громад», — написав він.

«Урядова постанова щодо районування знята з розгляду на комітеті. Причин дві: 1. Потреба врегулювати конфліктні питання в деяких областях. 2. Акт має йти в залу разом з проєктом змін до Бюджетного Кодексу, який забезпечує громади ресурсами і робить незалежними від впливу районних еліт. А даний законопроєкт свій комітет ще не пройшов», — зазначив, у свою чергу, голова парламентського підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Нагадаємо, 12 червня Кабінет Міністрів затвердив проєкт районування областей, який, зокрема, передбачає утворення в північній частині Київщини укрупненого району з центром у Бучі.

Наприкінці травня Київська облдержадміністрація несподівано й без широкого обговорення змінила свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши Міністерству розвитку громад і територій утворити Бучанський район замість Ірпінського, як планувалося раніше. 

10 червня представники громад Київщини пікетували Кабінет Міністрів із вимогою проведення справедливої адміністративної реформи. Пікетувальники закликали міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова не допустити прийняття рішення про створення Бучанського району. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу районного центру відбувалося непрозоро, всупереч урядовій методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Раніше керівники низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата України від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити кулуарного створення Бучанського району.


Підписуйтеся на новий Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300