Сергій Даніш: «Якісна вода у Коцюбинському – пріоритетне завдання для нашої команди»

Photo 2020 07 23 11 33 21

Рівно рік тому однією з найпопулярніших тем для обговорення в Коцюбинському була вода та її якість. Мешканці вулиць Меблевої та Лісової почали скаржитися на різкий неприємний запах води з-під кранів, а лабораторні дослідження виявили її бактеріологічне забруднення. Сьогодні аналізи води у селищі – в нормі. Щоб досягти такого результату, торік на всіх шести водонасосних станціях Коцюбинського встановили спеціальне очисне обладнання. Але на цьому робота для покращення якості води не припиняється.

Проблеми з водою у Коцюбинському почалися не сьогодні і навіть не минулого року. А тоді, коли у селищі почали неправильно експлуатувати водонасосні станції та обладнання на них.

«Мабуть, усі в селищі знають, що під час управління Коцюбинським Ольгою Матюшиною за два роки у нас помінялися вісім начальників «УЖКГ «Біличі».  На підприємстві панували безлад і безвідповідальність. Свердловини водопостачання працювали на знос, без фахової експлуатації і належного технічного обслуговування. Саме тоді ми втратили дві свердловини. Одну – на ВНС «Лісова», другу – на ВНС «Пономарьова». З цих двох водонасосних станцій і почалися проблеми нестачі води та її якості. Перше, за що ми взялися – відновлення свердловин. Уже під час відновлювальних робіт виявили в одній із них, під 23-метровим шаром піску, старий насос, який обірвався і залишився там. Це тільки підтвердило той факт, що підприємством керували випадкові нефахові люди», – розповідає заступник Коцюбинського селищного голови Петро Пушанко.

Вода, яка подається в оселі коцюбинців – артезіанська. Її піднімають із свердловин з глибини від 70 до 269 метрів. Вона доволі жорстка через великий вміст заліза, а ще часто насичена газом — сірководнем. Саме він надає воді неприємного запаху, хоча сам по собі не шкідливий і швидко випаровується. Якщо вода відстоїться в резервуарі, то в крани споживачів потрапить уже без запаху. Але сьогодні в Коцюбинському на шість водонасосних станцій – всього чотири резервуари чистої води. На ВНС «Лісова» резервуару та станції другого підйому води ніколи не було, а на ВНС «Меблева» резервуар давно законсервований і не використовується. Таку ситуацію вже цього року виправлять.

«До кінця цього року на водонасосних станціях «Лісова» та «Меблева» з’являться резервуари чистої води та станції другого підйому. На «Лісовій» будемо будувати з нуля. Зараз проєкти вже на експертизі. А на «Меблевій» проведемо реконструкцію старого резервуару і теж збудуємо станцію другого підйому. Таким чином, якість води, яку отримуватимуть споживачі, буде значно кращою», — зазначає начальник комунального підприємства «Управління житлово-комунального господарства «Біличі» Сергій Слухай.

На всі ці роботи з бюджету Коцюбинського вже виділено понад 3,5 млн гривень.

«Якісна питна вода в кожному куточку Коцюбинського – для нашої команди одне із пріоритетних завдань. Тому для цих потреб кошти були зарезервовані й виділені в першу чергу. Ще близько одного мільйона цього року буде виділено на часткову заміну водопроводу», — наголосив в. о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.

У Коцюбинському кажуть, що проблем із водою, які виникли минулого року, можна було уникнути. Виявляється, у 2017 році селище отримало 3 мільйони гривень державної цільової субвенції. Однак тодішнє керівництво використало її зовсім нераціонально.

«За ці гроші тодішнє керівництво Коцюбинського – тоді це була Ольга Матюшина — чомусь вирішило реконструювати ВНС «Шевченка» — станцію другого підйому води. Були придбані нові насоси. Так, вони дещо енергоефективніші за старі й забезпечують хороший тиск у трубах. Але на цьому все. На той час ВНС «Шевченка» загалом не потребувала негайного оновлення! А от ВНС «Лісова» та «Меблева» вже тоді були в значно гіршому стані. І якби у 2017 році за кошти держсубвенції збудували резервуари чистої води і придбали очисне обладнання, то проблеми з якістю води в селищі не виникли б», — каже Сергій Слухай.

Зараз «УЖКГ «Біличі» (а саме воно надає послуги з водопостачання мешканцям Коцюбинського) щомісяця отримує результати аналізів води з усіх водонасосних станцій селища. Для цього уклали договір із Київським обласним лабораторним центром МОЗ України. Його представники регулярно приїжджають і самі відбирають зразки. Від жовтня 2019 року жоден аналіз не виявив ознак бактеріологічного забруднення води.

Відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам і вода в новому бюветі, який нещодавно збудували у дворі по вул. Меблевій, 7. Це – перший у Коцюбинському бювет. Але, як обіцяють, не останній.

«В основі бювету – комплексна трирівнева система очищення води з ультрафіолетовим знезараженням. Як показали аналізи, вона чудово очищає воду. Тут також ми встановили навіс, лавочку, обладнали зручний підхід. Бачимо, що бювет уже користується великою популярністю в мешканців району. Отримуємо багато прохань збудувати такі бювети і в інших куточках селища. І це ми обов’язково зробимо!» — розповідає член виконкому Коцюбинської селищної ради Богдан Слюсаренко.

Серед планів із покращення якості води в Коцюбинському на цей рік – і часткова заміна водопроводу. Вирішили починати з найбільш зношених ділянок – це вулиця Артема та провулок Паризький. Тут труби настільки старі, що кожного року відбувається щонайменше по 20 поривів. А це означає, що через ремонтні роботи мешканці селища часто змушені тимчасово залишатися без води.

За словами Сергія Слухая, наступного року перейдуть на інші вулиці: «Вже зараз ми проектуємо заміну водопроводу на вулицях Шевченка, Меблевій та Лісовій. На цих ділянках через застарілість труб теж трапляється багато аварій. Тому наступного року обов’язково їх замінимо. Крім того, що припиняться пориви, споживачі будуть отримувати ще більш чисту воду!».

Але одним із найважливіших завдань, яке ставить перед собою керівництво Коцюбинського щодо покращення якості води, є будівництво станцій її очищення та знезалізнення. Зараз тривають консультації з КП «Ірпіньводоканал», який за останні роки побудував у регіоні вже чотири такі станції – в Ірпені, Бучі, Ворзелі та Гостомелі.

«Щоб охопити все селище, нам потрібно побудувати щонайменше три такі станції. Це раз і назавжди закриє питання якості води. І ми це зробимо! Прогнозований бюджет Коцюбинської громади дозволить нам це реалізувати вже за 2—3 роки. Тому вже зараз ми ведемо консультації з фахівцями «Ірпіньводоканалу», які діляться своїм досвідом у цій справі, і з наступного року розпочнемо проєктування. Вірю, що з підтримкою громади нашій команді все вдасться!» — підсумував в. о. Коцюбинського селищного голови Сергій Даніш.  


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300