Центральний будинок культури Ірпеня зазнав найбільших збитків серед культурних пам’яток України (відео)

278568650 3375649562721542 36784513424579147 N 1536x1024

Центральний будинок культури Ірпеня став одним із перших об’єктів, інформація про які розміщена на створеному Мінкультом сайті «Збережіть українську культуру». При цьому ірпінський ЦБК наразі є «лідером» за масштабами отриманої шкоди – завдані йому збитки оцінюються майже у 205 млн грн. Про це розповідається в сюжеті, який підготували журналісти телеканалу «Інтер».

«Щонайменше 10 російських снарядів перетворили культурну окрасу Ірпеня з майже 70-літньою історією на згарище», – розповідається в сюжеті.

«У мене серце розривається, коли я бачу це», – говорить всесвітньо відомий литовський піаніст Даріус Мажинтас, який дав концерт просто неба біля зруйнованого Будинку культури.

Начальниця відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міськради Євгенія Антонюк провела для знімальної групи «екскурсію» руїнами ЦБК, розповіла про його життя до російського вторгнення.

Архітектори, які долучилися до ініційованого міською владою Ірпеня та Інвестиційною радою міста проєкту «Irpin Reconstruction Summit», запропонували чотири проєкти реконструкції Будинку культури. Про це журналістам «Інтера» розповів голова Інвестради, співзасновник Фонду відновлення Ірпеня Володимир Карплюк.

За одним із проєктів, фасад споруди пропонується залишити таким, як зараз – зрешеченим осколками снарядів. «Щоби Ірпінь мав пам’ять про те, яким саме був Будинок культури, щоб це не стиралося зі свідомості поколінь», – каже Карплюк.

За його словами, управлінська команда Ірпеня докладає всіх можливих зусиль для залучення коштів на відбудову міста. «Їздимо і в Європу, і в Сполучені Штати, працюємо і з Великою Британією, і з Канадою – стукаємо, фактично, в кожні двері, щоб зібрати кошти на реконструкцію ірпінських об’єктів», – розповів голова Інвестиційної ради.

У сюжеті розповідається, що до збору грошей на відбудову ірпінського Будинку культури долучився відомий музикант і телеведучий, а нині військовослужбовець ЗСУ Коля Сєрга. Нагадаємо, він став один із медіаамбасдорів Фонду відновлення Ірпеня, презентація якого відбулася 9 серпня саме у зруйнованому ЦБК. У розмові з журналістами Сєрга назвав цей заклад знаковим для себе й розповів, що планував організувати там свій концерт.

Нагадаємо, Фонд відновлення Ірпеня разом із Володимиром Карплюком заснували мер міста Олександр Маркушин і народний депутат України Сергій Тарута. Медіаамбасадорами Фонду стали також фронтмен рок-гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин і народний артист України Олександр Пономарьов.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені спецпризначенці та волонтери організували благодійний ярмарок (відео)

Сьогодні, 20:02

Детальніше
Ірпінська громада попрощалася з Валерієм Остапчуком (позивний «Туркмен»)

Сьогодні, 20:00

Детальніше
Мікроавтобус "Mercedes", дрони, генератор: бійці 117-ї бригади отримали допомогу від ірпінських благодійників

Сьогодні, 16:51

Детальніше
Припинено повноваження ірпінської депутатки Валентини Кравченко — партія "Нові Обличчя"

Сьогодні, 15:11

Детальніше
В Ірпінському відділі поліції запровадили систему Custody Records (відео)

Сьогодні, 14:29

Детальніше
В Ірпінському садочку "Лісова пісня" планують зробити капітальний ремонт

Сьогодні, 14:27

Детальніше
Сьогодні виконком Ірпінської міськради вніс зміни до складу одразу двох комісій

Сьогодні, 14:25

Детальніше
В ІЛІТі відбудеться день відкритих дверей

Сьогодні, 14:24

Детальніше
Всі новини
300x300