У гостях у Дмитрівської громади (відео)

Надія Дроган, журналістка:

«По цей бік – Ірпінська громада, а тут починається вже Дмитрівська. Поїдемо й запитаємо, як живеться нашим сусідам».

Найперше розпитуємо про село в простих мешканців.

Оксана, мешканка Дмитрівки:

«Моя родина переїхала в Дмитрівку у 2008 році, і з тих пір – 13 років – ми її мешканці. У цьому селі народилася наша третя дитина. Ми дуже задоволені життям, у нас мальовниче село».

Мирослава, мешканка Дмитрівки:

«У нас свої станції тепла, газові. Коли немає чогось, у нас електрика включається. Міняються зараз труби водопостачання, майданчики спортивні зроблені, чистота й порядок. Одним словом, мені дуже-дуже подобається тут усе».  

Дмитрівську сільську раду вже майже 30 років незмінно очолює Тарас Дідич. Тепер до її складу входить п’ять колишніх сільрад. Завдань, викликів та відповідальності стало ще більше, ділиться очільник громади.

Тарас Дідич, Дмитрівський сільський голова:

«Зараз для мене головне завдання – щоб через п’ять років жителі Дмитрівської територіальної громади не були розчаровані, а щоб вони відчули всі переваги і всі ті плюси, які надає утворення нової громади».

Невирішених питань у новоствореної громади дуже багато. Та найбільший біль, що на Сході України гинуть односельці. А перед хлопцями, які повернулися з АТО, досі не всі виконали свої зобов’язання, каже Тарас Дідич.

Тарас Дідич:

«Для всіх учасників АТО ми повирішували питання з земельними ділянками – ті, які передбачено було законом, ми повиділяли. А зараз, коли приєдналися села, які були більш сільськогосподарські, і в яких були більші можливості вирішити ці питання, і коли дивишся, що там ці питання не повирішували – мені, наприклад, це болить».

Сьогодні бюджет розвитку громади – 25 мільйонів гривень. Голова каже – це замалі кошти, щоб активно піднімати соціальну сферу сіл, які приєдналися. А тому негайно домагатимуться, аби всі підприємства, що там працюють, почали сплачувати податки до місцевого бюджету.

Тарас Дідич:

«Проблема  в тому, що ніхто не проводив роботу з тими підприємствами, які вже є й працюють, у тому напрямку, щоб вони перереєстровувались і платили податки з доходів фізичних осіб за місцем знаходження виробництва».

У Дмитрівці пишаються тим, що у свій час вдалося залучити потужних виробників з іноземними інвестиціями. Вони й стали головними донорами місцевого бюджету. Серед таких – всесвітньо відома компанія «Winner», відомий європейський виробник «Cable Solutions», один із найсучасніших заводів Європи з виробництва чистої води. Тут працює також один із найбільших заводів України з виробництва кабельної продукції для будівельної галузі та інші підприємства.

Завдяки розвитку саме великого бізнесу і вдалося розбудувати інфраструктуру села. Серед об’єктів, які кардинально оновили тут за останні кілька років, у першу чергу називають амбулаторію та школу. Освітній заклад утеплили, встановили вікна, двері, замінили дах, відремонтували класні кімнати. Словом, старе приміщення стало геть невпізнанним. А через дорогу – і дитячий садочок. Його теж капітально відремонтували та повністю переобладнали.

Ірина Російська, директорка дитячого садочка «Дзвіночок»:

«Заклад у нас сучасний, великий, як для сільського закладув нас дев’ять груп. Щодо умов, у яких перебувають діти – не всі отримують такі в Києві».

Сільський голова каже – за зразком Дмитрівки поступово відновлюватимуть соціальну інфраструктуру й інших сіл. А всього їх у громаді 14. Першочергово взялися покращувати якість питної води.

Тарас Дідич:

«У нас є й практика, бо в селах – і в Капітанівці, і в Милій, і в Дмитрівці – ми здебільшого встановили вже системи водоочищення, і вода подається. Ще тільки стосовно приватного сектору в нас є питання».

У Дмитрівці активно працюють і над створенням максимально комфортних умов обслуговування мешканців віддалених сіл. Ще до створення ОТГ у сільраді запрацював сучасний Центр надання адміністративних послуг. Тепер організовують його представництво в старостинських округах.

Тарас Дідич:

«Зараз йде якраз швиденько вирішення питання, щоб облаштувати віддалені робочі місця, аби люди могли приходити й отримувати ці послуги в себе, а не їхати в адміністративний центр. Щоб максимально наблизити до людей оці речі».

А в Шпитьках саме зараз наводять лад у парку імені Миколи Терещенка. Це місцева перлина, яка може стати візитівкою всієї громади. Адже тут збереглися вікові червонокнижні дерева. Понад 200 років тому саджанці багатьох із них засновник парку привозив із самої Європи.

Захар Рудяшко, староста Шпитьківського старостинського округу: 

«Зараз ми знаходимося біля модрин. Ці модрини були посаджені ще паном Терещенком. Цим деревам уже більше ніж 200 років».

Дмитрівська громада є західними воротами Києва. І тут налаштовані робити все можливе, щоб ці ворота були завжди красивими.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

Сьогодні, 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

Сьогодні, 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

Сьогодні, 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

Сьогодні, 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
В Ірпені створили робочу групу з експертної оцінки мистецьких ініціатив 

24 Apr 12:00

Детальніше
Всі новини
300x300