У Києві підписали меморандум про створення «Міжнародної медіаплатформи Україна-Азербайджан»

409 Original

У Києві підписали меморандум про співпрацю та взаємодію при створенні і діяльності «Міжнародної медіаплатформи Україна-Азербайджан». Про це повідомляє Інформаційне агентство «УНІАН».

Урочисте підписання меморандуму відбулося у прес-центрі УНІАН під час проведення круглого столу за участю голови Об’єднаної діаспори азербайджанців України, доктора юридичних наук Хікмета Джавадова і голови громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства» Дмитра Золотухіна.

Радник глави Офісу Президента України Олексій Арестович зазначив, що російськомовний, англомовний, тюркомовний і україномовний простір «давно перетворилося в поле бою». «Те, що ще двадцять років тому називалося інформуванням, вже не існує. Особливо це стосується російськомовного простору, тому що там практично будь-яке повідомлення перетворено в такий ударний меседж, завдання якого — слідувати цілям російського керівництва», — сказав Арестович.

Він зазначив, що не може згадати хоча б одне медійне російськомовне агентство, яке б неупереджено інформувало про 44-денну війну в Нагірному Карабасі в минулому році.

«Тому для того, щоб уникнути цього тиску на обидві сторони, на людей, які нас читають, дивляться і беруть інформацію з джерел української преси та азербайджанської, — такий двосторонній міст давно потрібно було б створити. Ми можемо тільки вітати, що він створюється зараз», — підкреслив Арестович і висловив надію, що створення «Міжнародної медіаплатформи Україна-Азербайджан» переросте в довгу, дружню і нескінченну співпрацю.

На його думку, системне, постійне і чесне інформування громадян щодо подій в Україні й Азербайджані може допомогти протидіяти недобросовісному впливу ззовні. «Тоді ми маємо дуже хороший шанс зробити роботу, яка дозволить людям отримувати реальну інформацію, причому як в режимі постійного, так і в режимі кризового реагування, що дуже важливо», — сказав Арестович.

У свою чергу, народний депутат України, заступник голови групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою ВР Людмила Марченко зазначила, що, коли загострилася ситуація в Карабасі, в Україні переживали з цього приводу і шукали об’єктивну інформацію. «Для нас це було важливо, оскільки в Україні насправді існує такий інформаційний вакуум при пошуку цілісної, першочергової інформації», — сказала Марченко.

Також вона зазначила, що існує проблема кібератак в інформаційному просторі і кібербулінгу.

За словами Марченко, одним із завдань створення «Міжнародної медіаплатформи Україна-Азербайджан» є залучення журналістів України та Азербайджану до висвітлення подій, які відбуваються в обох країнах. Вона вважає, що ця платформа повинна сприяти викоріненню такого явища, як інформаційний кібербулінг, обмін досвідом, в тому числі, між журналістами.

Голова Об’єднаної діаспори азербайджанців України, доктор юридичних наук Хікмет Джавадов розповів, що його організація стежить за подіями в Україні і Азербайджані та порівнює вдалі проєкти в ЗМІ в обох країнах.

«В останні роки є спільна проблема Азербайджану і України — це територіальна цілісність. В Азербайджані за 44 дні, коли була вітчизняна війна, можна сказати, що вирішили цю проблему, але всі розуміють, що ворог думає, що найближчим часом візьме реванш, і крім того, я думаю, що Україна найближчим час також чекають ті дні, коли вона буде повертати свої землі і очищати свою територію від терористів», — заявив Джавадов.

Він підкреслив, що громадськість повинна бути готова до цього процесу. За його словами, під час війни в Азербайджані було багато дезінформації і ресурси, які розповсюджували неправдиву інформацію, відомі. «І, на жаль, це все публікували в українській пресі. Поки ми реагували на це, давали якісь спростування, вже більшість населення і читачів були дезінформовані», — сказав Джавадов.

У зв’язку з цим він зазначив, що після багатьох обговорень з’явилося розуміння, що вже давно пора створити таку платформу, коли журналісти з Азербайджану і України будуть спільно працювати і поширювати правдиву інформацію.

Джавадов додав, що поява фейкових новин свідчить про те, що громадськість не знає правди.

«Можна проводити між представниками ЗМІ зустрічі, можна відправляти молодих журналістів з Азербайджану до України, щоб вони проходили тут практику. Також можна створити такий центр, де б оперативно публікувати інформацію про Україну, яка виходить в Азербайджані. І створити фільтр для об’єктивних новин, щоб про Україну в Азербайджані не поширювали неправдиву інформацію», — сказав він.

Голова громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства» Дмитро Золотухін відзначив, що важливо спільно працювати в напрямку наповнення інформаційного простору об’єктивною інформацією, яка відображає двосторонню позицію України і Азербайджану.

За його словами, створення «Міжнародної медіаплатформи Україна-Азербайджан» відповідає цілям існування його організації, а саме пошуку та реалізації інструментів, які «будуть не тільки захищати від загроз, а й концентрувати роботу над тим, щоб розвивати себе і наших партнерів, оскільки крім сектора безпеки, крім загроз в інформаційній сфері, є величезна кількість тем, якими дійсно хотілося б займатися». Йдеться про енергетику, економіку, культурний обмін, спільний розвиток громад в обох країнах і т.д. «Ця ініціатива повинна грати таку проактивну роль, яка буде зосереджуватися на інтересах обох народів і країн», — сказав Золотухін.

У круглому столі також брали участь журналіст і режисер Фуад Алієв (Азербайджан), головний редактор газети «Слово Азербайджану» Дмитро Кулібаба, а також по відеозв’язку медіадиректор «Global Media Group» Гамід Гамід, головний редактор інформаційного агентства «Report.az» Мурад Алієв, головний редактор інформаційного порталу «Міссія.Аз» і інтернет-каналу «Міссія.ТВ» Ніджат Даглар, головний редактор інформаційного агентства «Korrespondent.az» Расулзаде Заур Лятіф огли, незалежний журналіст, політичний оглядач Акпер Гасанов, заступник головного редактора видання «Vesti. Az» Заур Нурмамедов і інші учасники.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300