У Податковому університеті в Ірпені презентували фотовиставку «Розстріляна альма-матер» (відео)

Знищені дахи, розстріляні вікна, вигорілі стіни. Ці страшні кадри ідеально підходять для зйомок фільму жахів. Але, на жаль, це не декорації. Це свідчення дикості російських загарбників, які цілеспрямовано нищили сторічну гордість Ірпеня – Державний податковий університет. І щоб весь світ побачив ставлення росіян до освіти, на тлі його руїн влаштували фотовиставку «Розстріляна альма-матер».

Валентина Унинець-Ходаківська, в. о. ректора Державного податкового університету:
«Для мене в першу чергу це біль і це великий розпач. І весь світ має зрозуміти, що російський окупант – це агресор, це терорист, для якого університет – це воєнна ціль. Тому ось ця виставка для того, щоби побачив весь світ, що російська агресія, її мета – це знищення української нації, українського освітнього простору».

Василь Чмелюк, проректор Державного податкового університету з міжнародної діяльності та інвестицій:
«У нас є вже зараз запрошення до Вільнюсу, є запрошення до Німеччини, до міста Шверін, нас чекає місто Бидгощ у Польщі, щоб ми показали, який наш університет – який він незламний, який він стійкий. Ми рухаємося до гармонізованого європейського простору і, звичайно ж, спільними зусиллями відбудуємо наш прекрасний навчальний заклад».

Кожне фото – символ. Як от ці вишиванки. До війни вони були окрасою університету, а зараз стали втіленням незламності. Частина виставки – університет після приходу «русского міра», частина – до війни. Ці фото – спогади щасливого, мирного студентського життя. Авторами, що так майстерно змогли передати дисонанс живого і знищеного, є Сергій Ніколаєць, Карина Нагорна та фотограф інформаційного агентства «ІTV» Олег Гриб.

Олег Гриб, фотограф інформаційного агентства «ITV»:
«Треба світу показувати. Навіщо це робити, навіщо показувати біль? Напевне, щоб відкрилися серця багатьох. Щоб люди відкрили очі й побачили, що відбувається. Вірю, що в Ірпені все буде добре, що Ірпінь відбудується і буде ще кращий, ніж був».

У світле майбутнє Ірпеня та університету вірять і його випускники. Попри всі труднощі студенти Навчально-наукового інституту права сьогодні отримують довгоочікувані дипломи бакалаврів.

Марина приїхала на випуск із Чернігівської області. Вбралася в розкішну вишиту сукню, прикрашену каченятами – символом продовження роду. Придбала її в очікуванні Перемоги.

Марина Гончаренко, випускниця Державного податкового університету:
«Ця фотовиставка – це наочний показ того, що відбувалося в Україні й що відбувається. Ти відчуваєш такі змішані емоції: з одного боку смуток, а з іншого – дивишся, а тут люди ходять, вони радіють, вони чекають, вони всі сподіваються, що перемога настане швидко. І я впевнена – це буде дуже скоро».

Настрій цього дня зі щіпкою смутку та щедрою жменею надії передала бандура Світлани Ніконорової.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300