У Приірпінні реконструювали одну із стратегічних електропідстанцій (відео)

Їй майже 40 років, але сьогодні вона як новенька. Це електропідстанція в Гостомелі. Одна з чотирьох, які живлять електроенергією Ірпінь, Гостомель, Бучу та навколишні села. Раніше була проблемною. Зараз, після капітальної реконструкції – сучасна, повністю автоматизована і, головне, надійна.

Віталій Шайда, генеральний директор «ДТЕК Київські регіональні електромережі»:
«Дуже була дефіцитна підстанція щодо потужності в даному дефіцитному Бучанському вузлі. Були два трансформатори потужністю по 16 мегавольт-ампер, зараз – два по 25. Було маслонаповнене обладнання, зараз воно максимально демонтоване, і є більш екологічне вакуумне обладнання, елегазові вимикачі. Тобто все зроблено для того, щоб підстанція була екологічна, щоб видавала ту потужність, яка потрібна для клієнтів цього регіону».

Олексій Жураківський, керівник департаменту з експлуатації високовольтних мереж, із гордістю показує своє оновлене господарство. Ось тут, каже, в приміщенні з сучасним обладнанням релейного захисту та автоматики – мізки підстанції. Саме звідси вся інформація про роботу передається диспетчеру, а в разі неполадок устаткування навіть самостійно приймає рішення.

Олексій Жураківський, керівник департаменту з експлуатації високовольтних мереж «ДТЕК Київські регіональні електромережі»:
«Дане обладнання має запрограмовані алгоритми автоматичних дій. Наприклад, при відключенні однієї з секцій у нас відбувається дія автоматики – включення іншої секції».

А ось її серце – два потужні трансформатори українського виробника, які збільшили потужність підстанції більш як на третину. Вони трансформують енергію високої напруги в низьку і передають її далі на розподільчий пристрій.

Олексій Жураківський:
«Електроенергія від трансформаторів поступає сюди на шини, кожна комірка підключена до цих шин. Від кожної комірки відходить кабельна лінія, яка йде або на трансформаторний пункт, або на розподільчий пункт, і далі живляться кінцеві споживачі».

Оновлення підстанції «Гостомель» відчує чи не все Приірпіння. Тепер до неї можна не лише підключати більше споживачів, але й вона страхуватиме інші підстанції в разі аварій.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:
«Це нам дасть змогу з цієї підстанції частину Ірпеня підключити до електроенергії, розвантажити нашу потужну підстанцію ПС «Ірпінь» і підключати більше промисловості, більше будівельних об’єктів до цієї мережі. І одне з найголовніших досягнень – це дасть змогу стабілізувати напругу».

Дмитро Назаренко, перший заступник голови Київської облдержадміністрації:
«Сьогодні – гарний приклад, коли збільшення потужності підстанції дає можливість споживачам отримати збільшення потужності або для своїх виробництв, або для домогосподарств, а також це сприяє соціально-економічному розвитку регіону».

На цьому оновлення електромереж у регіоні не закінчується, переконують у «Київських регіональних електромережах». У планах також – реконструкція станцій у Мощуні та Михайлівці-Рубежівці. А от підстанція в Ірпені була оновлена ще два роки тому. 


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300