У заплаві ріки Ірпінь городники влаштували пожежу

Photoeditorsdk Export 2020 03 30t151031.738

Спроба літніх ірпінських городників спалити залишки рослинності на своїй ділянці обернулася пожежею, яка охопила два гектари заплави ріки Ірпінь, розповідає «Муніципальна варта».  

Займання виявив черговий «Муніципальної варти» за допомогою міських камер відеоспостереження. Інспектори, які прибули на набережну, побачили, що протилежний берег річки вкритий густим їдким димом.

Викликавши пожежників, черговий «Мунварти» переглянув запис відеокамери, визначив тих, хто скоїв підпал і передав інформацію інспекторам.

«У цьому випадку виявилось, що підпал був учинений ненавмисно… Літня пара місцевих жителів планувала спалити прибрані залишки сухої рослинності на невеличкій ділянці свого городу, а закінчилось усе це випаленою землею — орієнтовно 2 гектарів. І в цьому винен не вітер, а городники, які часто не усвідомлюють, до чого можуть призвести їхні дії», — зазначає «Муніципальна варта».

За її інформацією, «тривожні повідомлення про підпали сухої рослинності у заплаві річки Ірпінь зараз надходять до чергової частини «Муніципальної варти» щодня; хоча такі дії і вважаються адміністративним правопорушенням, а інспектори МВ майже щодня складають на паліїв адмінпротоколи за ст. 152 КУпАП, громадяни продовжують це робити: хто за звичкою, а хтось просто не знає, куди подіти суху траву».

«Гасіння вогню на заплавних луках має свою специфіку: далеко не всюди може пройти важка техніка, деякі місця є фактично непроїзними для пожежних машин, і трав’яний покрив здебільшого гасять вручну спеціальними «ляпалками» (це просто прямокутник міцної гуми на держаку, яким відбивають полум’я). Але коли є вітер, і особливо коли горить висока трава/очерет, цей спосіб малоефективний, а жар стоїть такий, що безпосередньо до вогню наблизитися майже неможливо. Вогонь розповсюджується так швидко, що починають горіти й ті ділянки, які були погашені ще хвилину тому. До гасіння пожеж на заплаві долучається й група реагування «Муніципальної варти», адже при охопленні полум’ям великих територій вогнеборцям просто не вистачає людського ресурсу», — йдеться в повідомленні.

Його автори також наголосили, що траву й рослинність потрібно не спалювати, а вчасно скошувати і компостувати.

«Якщо ви стали свідками підпалу сухої рослинності на території Ірпеня, телефонуйте на цілодобову гарячу лінію «Муніципальної варти»: (04597) 60-400, (073) 070-05-57. Велике прохання також робити фото і відео фіксацію осіб паліїв — це допоможе нашим інспекторам притягнути їх до відповідальності (надсилайте матеріали за допомогою месенджерів Telegram або Viber на вищезгаданий мобільний номер)», — додали в «Муніципальній варті».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV та отримуйте якісну інформацію!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300