У житлових будинках Ірпеня за державні кошти відновлюють пошкоджені вікна (відео)

Мешканка Ірпеня Тетяна сьогодні вперше після звільнення міста від російських загарбників зайшла до помешкання. Каже – це квартира її батьків. Раніше бачила на фото, у що перетворили окупанти затишну оселю. Заходити було і страшно, і боляче. Коли дізналася, що ставитимуть вікна, наважилася прийти.

Тетяна, мешканка Ірпеня:
«Я бачила на фото це все. Насправді, звичайно, це виглядає набагато страшніше. Зруйновано, але будемо відбудовувати, бо батькам треба десь жити. Моя (квартира) в наступному підїзді, вщент зруйнована».

На сусідньому поверсі – квартира сім’ї Миколи. Йому, можна сказати, пощастило: хоча росіяни й помародерили, але всі кімнати залишилися цілими, пошкоджені лише вікна. Саме зараз їх міняють.

Микола, мешканець Ірпеня:
«Ми не вірили, але надія була. І ось усе трапилося, як хотілось».

В Ірпені в житлових будинках, які постраждали під час бойових дій, вікна встановлюють за державні кошти. ЖК «Грін ярд» – один із перших, у якому розпочалися відновлювальні роботи.

Сергій Канюра, начальник управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ:
«Це той житловий комплекс, у якому «друга армія світу», а фактично армія мародерів зайшла майже в кожну квартиру, побила вікна, грабувала наших мешканців, зламувала двері. Тому в цьому житловому комплексі буде заміна не тільки вікон, а й вхідних дверей у кожну квартиру, яка постраждала внаслідок дій російських окупантів».

Андрій Літвинов, радник Ірпінського міського голови:
«На сьогоднішній день Київська обласна військова адміністрація виділила на весь постраждалий регіон близько 400 мільйонів гривень. З них майже половину ми забрали на Ірпінь. Кожного дня в нас документи виходять на затвердження, підписуються договори з підрядником на рівні області й починається заміна вікон та дверей».

Зараз  відновлювальні роботи тривають у будинках, що належать до першої категорії – тобто тих, де уламками чи вибуховою хвилею пошкоджені вікна і частково дах. Під цю програму підпадають як багатоповерхівки, так і приватний сектор.

Сергій Канюра:
«Ми розробляємо кошториси абсолютно щодо кожного такого обєкту. Цей процес відбувається паралельно – на сьогоднішній день уже у 8–10 об’єктах в Ірпінській міській територіальній громаді триває процес заміни вікон».

Якщо ж хтось уже встиг замінити свої вікна власним коштом – процедура відшкодування державою ще не розроблена.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300