Українці зможуть безкоштовно здавати ПЛР-тести на коронавірус у недержавних лабораторіях — рішення уряду

Photoeditorsdk Export (45)

Незабаром українці зможуть безкоштовно проходити ПЛР-тестування на коронавірус у недержавних лабораторіях. Рішення про виділення 100 млн грн на оплату послуг таких лабораторій ухвалив сьогодні Кабінет Міністрів.

«100 млн грн будуть направлені на контрактування лабораторій — приватних та інших форм власності — для здійснення тестувань методом ПЛР для того, щоб збільшити кількість тестів, які безоплатно робляться нашим громадянам», — повідомив на брифінгу після засідання уряду міністр охорони здоров’я Максим Степанов.  

Також Кабмін спростив процедуру закупівлі новітніх тест-систем для визначення коронавірусної інфекції.

«Це нові тести на антиген, які розроблені у світі, і ми теж хочемо застосувати їх для діагностики в Україні. Після підписання цієї постанови почнемо постачати ці тест-системи на український ринок і широко запроваджувати їх у процесі діагностування», — сказав очільник МОЗ.  

Крім того, уряд затвердив механізм реалізації пілотного проєкту з заготівлі специфічної гіперімунної плазми крові, з якої виготовлятимуть препарат для лікування коронавірусної хвороби.

«Це плазма крові, яка містить містить антитіла до SARS-CoV-2. Ми хочемо виготовляти з цієї плазми гіперімунний імуноглобулін. Це новий лікарський засіб, клінічне випробування якого зараз здійснюється в деяких країнах світу — зокрема, у США, в європейських країнах. Ми розпочинаємо такий пілотий проєкт, перший крок — це затвердження цієї постанови уряду, і починаємо збір цієї плазми крові», — розповів міністр охорони здоров’я.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300