Управління ДСНС Київщини попередило про штрафи та кримінальну відповідальність за підпали трави

ДСНС

Головне управління ДСНС України у Київській області з початку року 770 разів реагувало на загоряння в екосистемах. Щорічно близько 40% лісових пожеж в регіоні виникає через проведення весняних підпалів. Пожежонебезпечними є всі торф’яні родовища, осушені землі з торф’яними ґрунтами.

Про це повідомляється на офіційній сторінці відомства у мережі Фейсбук.
Не зважаючи на численні попередження, громадяни далі продовжують підпалювати листя та сміття під час весняних робіт на своїх ділянках, отруюючи довкілля різноманітними хімічними сполуками, які можуть викликати небезпечні хвороби.

Крім того, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності. Це призводить до того, що земля на кілька років зменшує приріст свіжої зелені. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту.

При випалюванні стерні та сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, в результаті цього можуть виникати великі лісові пожежі. В такий самий спосіб існує загроза загоряння житлових будинків. Часте спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків, зокрема, і з людськими жертвами.

Керівництво Головного управління ДСНС України у Київській області вкотре закликає мешканців області відмовитися від практики спалювання минулорічного листя, сухої трави, іншої рослинності та сміття.

У відомство нагадують, що підпал трави – це злочин, який карається законом України. Зокрема, для винних осіб передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність зі штрафами до 8,5 тис грн та позбавленням волі від 2 до 5 років.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300