В Ірпені пройшов міжнародний фестиваль козацької пісні (відео)

Вони одягають українські строї, підфарбовують губи і після генеральної репетиції поспішають до концертного залу. Народний аматорський хор «Поліський оксамит» приїхав в Ірпінь з Димера, щоб заспівати тут своїх кращих козацьких пісень.

Хористка:
«Гордість народу України – козацька пісня. Це натхнення, це багатство!»

У День Конституції України в Центральному будинку культури Ірпеня відгримів ІІІ Міжнародний фестиваль козацької пісні «Козацькій славі жити у віках». Він зібрав колективи та сольних виконавців із різних куточків України.

Теофіл Рендюк, член оргкомітету фестивалю, директор Інституту добросусідства:
«Ми запросили з усіх регіонів. Наприклад, маємо (учасників) із Одеси, з Вінниці, з Чернівців; із Луганська, наскільки я знаю, також є. Тобто він (фестиваль) перетворюється зараз на такий потужний культурний феномен національного й міжнародного рівня».

Долучилися до свята української пісні й представники козацьких організацій із-за кордону – зокрема, з Румунії та Республіки Молдова. Привітати учасників фестивалю приїхав і заслужений діяч мистецтв України, відомий тенор Микола Сікора.

Микола Сікора, заслужений діяч мистецтв:
«Козаччина – це є наша красива жінка-берегиня, козак – це наш красивий захисник. Такі зараз там на фронті захищають своїми раменами нашу славну землю, наш оцей чудовий Ірпінь, який є мирний. Оце є козацький дух, козацька слава, козацька звитяга і козацький велетенський захист».

Заснований фестиваль козацької пісні у 2019-му Радою українського козацтва при Київській облдержадміністрації. У попередні роки проводився в Гостомелі та Білогородці. Цього ж року обрали Ірпінську громаду – адже саме тут, у Михайлівці-Рубежівці, свого часу жив відомий український політичний і церковний діяч Петро Могила.

Юрій Мельничук, організатор, член Ради українського козацтва при Київській облдержадміністрації:
«Ми вирішили наблизити і духовне, і героїчне саме до цієї місцини, де також відбувалися знакові події. Знакові події не лише історії нашого маленького Приірпіння, а й історії України і взагалі історії Православ’я».

В Ірпені пройшов лише перший етап фестивалю. На другий до Білгорода-Дністровського приїдуть колективи і з-за кордону. А фінальний гала-концерт відбудеться знову в Ірпені, на центральній площі міста, в День Незалежності України.

Олег Білорус, начальник управління освіти і науки Ірпінської міськради:
«Філософія козацького духу – це свобода і незалежність. Ці принципи закладені в Основному Законі нашої держави. Дух миру, дух свободи, дух незалежності, який нам 500 років тому заклали козаки, сьогодні є актуальним».

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:
«Чудовий фестиваль, дуже атмосферний. Дійсно вражають до глибини душі наші українські культурні традиції. Дуже приємно, що такі заходи проводяться саме в Ірпені. Наше місто розвивається, наше місто створює всі умови для таких колективів і надає повну підтримку таким заходам».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300