В Ірпені реалізовується українсько-німецький проект, присвячений соціальній роботі

Photoeditorsdk Export 2019 10 01t154442.284

Управління освіти і науки Ірпінської міської ради, Київський університет імені Бориса Грінченка та Кельнський університет (Німеччина) спільно реалізовують проект «Соціальна робота в порівнянні». Це відбувається в рамках німецько-українського молодіжного обміну, що фінансується Міжнародним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ). Нині в Ірпені перебуває група студентів і професорів Кельнського університету. Про це в коментарі ITV розповіла співкоординаторка проекту з української сторони, радник Ірпінського міського голови з питань міжнародного співробітництва Оксана Сулима.

За її словами, проект передбачає обмін знаннями про соціальне життя, соціальну безпеку в Україні та Німеччині; ознайомлення з особливостями підготовки соціальних працівників, соціальних педагогів, фахівців у галузі спеціальної освіти в Кельнському університеті та в українських вишах; відвідування соціальних закладів для людей з особливими потребами; обговорення основних стратегій подолання соціальних проблем у ході міжнародного круглого столу.

Перша частина проекту реалізовувалася з 5 по 15 квітня в Кельні. Учасники прослухали цикл лекцій професора Кельнського університету доктора Філіпа Валькенхорста про систему соціальної роботи та соціального забезпечення в Німеччині, взяли участь у круглому столі на тему «Професійне консультування та підтримка з питань молодіжної політики» в Земельному відділі у справах дітей та молоді, ознайомилися з діяльністю німецької релігійної організації  «Diakonie» в м. Міхаельсхофен (заклади для людей різних вікових категорій із обмеженнями, дитячий садок «Ранок», комплекс для мігрантів), відвідали в’язницю для молоді та підприємство «Lebenshilfe» в м. Хайнсберг, на якому працюють люди з психічними й фізичними обмеженнями, побували в кафе «Samocca», де також працюють люди з обмеженими можливостями, і в школі для дітей з порушеннями поведінки «Rafaelshaus» у м. Дормхаузен, а також у центрі вільної культурної молодіжної ініціативи «Kulturraum e.V.» у Кельні.

Друга частина проекту розпочалася 27 вересня і триватиме до 5 жовтня в Ірпені та Києві. Німецька делегація свідомо, щоб не завдавати шкоди навколишньому середовищу, приїхала в Україну поїздом.

Учасники проекту стали слухачами лекцій найкращих викладачів Інституту людини Університету ім. Б. Грінченка, ознайомилися з роботою Ірпінського ліцею інноваційних технологій – Малої академії наук, побували в Пластовому вишкільному центрі для молоді та дізналися про особливості молодіжної політики в Київській області, поспілкувавшись із очільницею управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Мариною Потапенко і головою Молодіжної ради Київщини Оленою Рожанською.

«Надзвичайно вразила німецьких колег діяльність та соціальні проекти нашої Ірпінської молодіжної громадської ради. Німецькі студенти та професори із захопленням відкривали для себе та обговорювали соціальні проекти Наталії Степушенко, Оксани Нечитайло, Ольги Хринюк, Костянтина Головія, Олени Рожанської», – розповіла Оксана Сулима.

Вона повідомила, що програмою проекту передбачено також відвідання Бучанської виправної колонії (№85) та спілкування там із психологами й соціальними працівниками, візити до Ірпінського інклюзивно-ресурсного центру та шкіл №2 і №17 (зокрема, порівнюватимуть роботу педагогів інклюзивних класів у Німеччині й Україні), до Громадського центру для внутрішньо переміщених осіб, Київського міського будинку дитини ім. М. М. Городецького у Ворзелі. Крім того, планується зустріч із представниками ірпінської служби у справах дітей та сім’ї та ознайомлення з діяльністю благодійних організацій Ірпеня. Проект завершиться круглим столом «Соціальна робота в порівнянні: виклики сучасного світу», який відбудеться в Ірпені 4 жовтня.

Загальна кількість учасників другої частини проекту – 30 осіб. Від Ірпеня в ньому беруть безпосередню участь учителі Володимир Костюк, Христина Шпаченко (школа №2), Ольга Костюк (школа №3) і Наталія Семилєткова (Коцюбинський гуманітарний ліцей), представниця Інклюзивно-ресурсного центру Ірина Тимошенко, представник Ірпінської молодіжної громадської ради Костянтин Головій.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

Сьогодні, 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

Сьогодні, 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

Сьогодні, 12:20

Детальніше
В Ірпені створили робочу групу з експертної оцінки мистецьких ініціатив 

Сьогодні, 12:00

Детальніше
Муніципальна варта Ірпеня розпочала проводити серію тренінгів із тактичної медицини для учасників «Джури»

Сьогодні, 10:47

Детальніше
В Ірпені спецпризначенці та волонтери організували благодійний ярмарок (відео)

23 Apr 20:02

Детальніше
Ірпінська громада попрощалася з Валерієм Остапчуком (позивний «Туркмен»)

23 Apr 20:00

Детальніше
Мікроавтобус "Mercedes", дрони, генератор: бійці 117-ї бригади отримали допомогу від ірпінських благодійників

23 Apr 16:51

Детальніше
Всі новини
300x300