В Ірпені стартував художній пленер пам’яті Костянтина Могилевського (відео)

У Центральному будинку культури знову грає джаз. Хтось неквапливо веде бесіду,  хтось у приємній компанії  п’є шампанське, хтось самовіддано танцює поруч із музикантами. А хтось переглядає виставку картин Костянтина Могилевського. Саме його пам’яті й присвятили VI художній пленер «Намальований Ірпінь». Адже саме Костянтин Могилевський започаткував його у 2017 році.

Аскер Джавадов, член Спілки художників Азербайджану:
«Завдяки йому стільки людей об’єдналось. От я особисто сам скількох людей взнав! І скількох людей через цих людей я взнаю! Не лише в Україні – по всьому світу».

Цього дня зі сцени звучало чимало добрих слів на адресу майстра Костянтина Могилевського. Всі як один згадували не лише його фантастичне почуття гумору, а й притаманну йому легкість, із якою він жив і працював.

Олександр Дмитренко, художник, член НСХУ:
«Костянтин якось дуже легко ставився до результатів своєї праці у висловлюваннях. Я вважаю, що це найвищий пілотаж, коли художник більше, ніж будь-хто навколо, розуміє, що йому вдалося, а що не вдалося. Тому, коли його хвалили, він усміхався».

Згадували й різноманітні курйози та пікантні ситуації, без яких не обходиться жоден художній пленер.

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міськради: 
«Коли перший пленер у нас відбувався, художники з’їхалися – десь за чарчиною зустрілися один раз, другий. Я дивлюся і питаю у Костянтина Вікторовича: «А вони, взагалі, малювати коли будуть?» А він мені каже: «Петрівно, не хвилюйтеся, будете мати всі роботи». І дійсно, на підсумкову виставку ми чітко мали всі роботи. Коли вони це робили – я не знаю». 

От і сьогодні він наче поряд із кожним із них. Милується ірпінськими краєвидами і, наче жартома, але дуже зосереджено пише свою нову картину в мистецькій компанії.

Прасковя Могилевська, донька Костянтина Могилевського:   
«Він нас бачить, він нас чує. Він завжди сниться, коли в мене якісь складнощі в житті. І нещодавно він мені наснився. 20 квітня він помер у минулому році, а в цьому році наснився мені числа 13-го. Останнім часом я бачу його зі спини. Він сидів і сказав: «У мене все добре, передай усім вітання»».

А вітання передавати є кому. Цьогорічний пленер зібрав рекордну кількість художників із Ірпеня – близько 30. Ще 20 з’їхалися з різних куточків України.

Пленер триватиме до 22 травня. Цього ж дня відбудеться підсумкова виставка та закриття.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300