В Ірпені стартував міжнародний пленер імені Володимира Сидорука (відео)

В Ірпені стартував пятий міжнародний художній пленер «Намальований Ірпінь». Відтепер цей традиційний  мистецький захід носить ім’я видатного ірпінця – заслуженого художника України Володимира Сидорука. У січні цього року йому виповнилося б 95.

Учасники пленеру відвідали місця, пов’язані з життям геніального художника, побували в історико-краєзнавчому музеї. Саме тут, на вході в музей, зупинилося серце Володимира Сидорука – він ішов домовлятися про свою виставку. Тут зберігається остання картина, яку він так і не встиг дописати – «Тарас Бульба вбиває сина Андрія».

Художники вшанували пам’ять митця на його могилі, відвідали його садибу в центрі Ірпеня біля однойменного скверу.

«Як він міг передати колір на картині, якщо в нього був зір на одне око нульовий після контузії під час війни, а на друге око – десь процентів 30? Це геній. Я думаю, що Бог малював його рукою», – говорить ірпінський художник Валерій Гуменюк.

«Ті, хто знали його дуже близько, розповідали, як він писав картини, як він міг за одну ніч переписати картину – три–чотири метри. Сидорук – це (видатний) український художник, і давно вже посмертно йому можна було дати звання народного, щоб він завжди був із народом», – зазначив митець із Черкащини Олекса Близнюк.

Урочисте відкриття пленеру відбулося в Центральній міській бібліотеці.

«Ми раді, що цей пленер проходить уже третій рік у місті Ірпені, і ми раді вітати всіх митців. Хотілось би, щоб наше місто всіх художників надихало, і вони тут творили яскраві й класні картини», – сказав перший заступник Ірпінського міського голови Олександр Маркушин.

Особливість цьогорічного заходу – в темі. Художники малюватимуть усе, що прославляє Ірпінь. «Можуть зображувати, за вибором, або портрети, або це буде якась історична місцевість, обрана художником, або це буде історична подія, зображена так, як її художник побачив. Або, можливо, це буде навіть натюрморт, який міститиме якісь історичні вкраплення», – розповіла керівник відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міської ради Євгенія Антонюк.

Цього разу в Ірпені зібралися митці з України, Азербайджану та Китаю – всього майже півсотні учасників. Тетяна Красна з Києва не пропустила жодного ірпінського пленеру. «В Ірпені мене приваблюють люди, приваблює краса цього міста, природа, яка вас оточує», – ділиться вона.

Серед учасників є й ті, хто приїхав на пленер вперше. Один із них – львівський художник Ярослав Баландюх. За його словами, «вже сама назва «Ірпінь» мобілізує людину й налаштовує емоційно». «Це для мене така незвідана країна під назвою Ірпінь», – поетично висловився митець.

Пленер триватиме до 15 лютого. Створені на ньому картини можна буде побачити в приміщенні Центральної міської бібліотеки 14 лютого.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300