В Ірпені відбудеться перший Міжнародний з’їзд кобзарознавців та етноорганологів імені Миколи Будника

154185320 3026630880956747 8049566590961766578 O 1536x1025

13–14 жовтня в Центральному будинку культури Ірпеня на Київщині відбудеться перший Міжнародний з’їзд кобзарознавців та етноорганологів імені Миколи Будника. Про це редакції ITV повідомили у відділі культури, національностей і релігій Ірпінської міськради.

«Микола Будник – панотець Київського кобзарського цеху, один із небагатьох носіїв глибинного автентичного кобзарства в Україні. Саме він чи не єдиний, хто доніс до наших днів автентичні інструменти, зокрема, старосвітську бандуру. Чому Ірпінь? Тут пройшли останні роки життя майстра, а Ірпінська земля стала місцем його останнього спочинку. За кошти Ірпінської міської ради була видана книга «Микола Будник і кобзарство», названа вулиця на його честь та проводяться вечори пам’яті славетного кобзаря. Міжнародний з’їзд кобзарознавців та етноорганологів покликаний об’єднати кобзарів з усього світу, звеличити етнокультурні надбання Миколи Будника, перетворити Ірпінь на справжню Мекку української інструментології й епікознавства», – зазначається в пресрелізі з’їзду.

Нагадаємо, видатний український кобзар і бандурист, майстер народних інструментів, поет і художник Микола Будник він жив і творив в Ірпені майже 20 років.

24 лютого в Центральній міській бібліотеці була проведена презентація другої редакції книги Михайла Хая «Микола Будник і кобзарство», перевиданої наприкінці минулого року за кошти Ірпінської міськради та за фінансової підтримки голови Інвестиційної ради міста Володимира Карплюка. У презентації й концерті, присвяченому пам’яті Миколи Будника, взяли участь автор книги, доктор мистецтвознавства, лірник і бандурист Михайло Хай, а також відомі кобзарі, бандуристи й лірники з різних регіонів України.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300