В Ірпені відбувся фестиваль «Ірпінський Парнас»

Ірпінь продовжує утверджуватися як неформальна столиця української літератури. Вже третій рік поспіль сюди влітку приїжджають майстри поетичного слова та авторської пісні. Усіх їх збирає фестиваль-конкурс «Ірпінський Парнас». Незмінним місцем цього мистецького форуму є «Парк письменників».

Олена Чернявська, заступниця Ірпінського міського голови: «Наша громада щиро рада вітати всіх учасників фестивалю літературного і вкотре підтверджувати статус літературної столиці не тільки Київщини, але й усієї України».

Богдана Гайворонська, голова оргкомітету: «Дуже велика цього року географія. Представлені практично усі області. Дуже багато людей.  Ми зареєстрували приблизно 120 чоловік».

 Серед учасників фестивалю автори із творчим досвідом і початківці, відомі і не дуже. Проте,  усі вони мали однакові шанси на перемогу. Регалії і титули значення не мають.  Конкурсанти приїжджають  не стільки за перемогами і дипломами, як заявити про себе і отримати нові позитивні емоції.

 Олександр Сушко, учасник фестивалю: «Кожна людина після того, як отримає якийсь творчий набуток, зобов’язана перевірити чого вона варта.  А де це можна зробити? Звичайно, у колі  таких же колег, як і самі».

 Упродовж дня працювали творчі майстерні за напрямками: римована поезія, неримована поезія та авторська пісня. Творчі доробки оцінювало авторитетне журі. Серед них — лауреат Шевченківської премії  Анатолій Кичинський , автор українських хитів Сергій Лазо , поетка і перекладачка Анна Багряна,  та інші імениті майстри слова.

 Сергій Лазо, заслужений діяч мистецтв України: « Головне відкриття фестивалю кожного, хто приїжджає – це відкриття нових людей для себе. Це знайомство з іншими людьми,  це можливість сказати щось від себе і почути інших. Знайти нових друзів. Знайти нові бачення. В цьому суть фестивалю».

Сергію Лазо дісталося судити бардівську пісню. Каже, хоча вона вже й відійшла на узбіччя української культури, але те, що авторська пісня, як і вся сучасна музика, трансформується — це відкриває їй перспективу.

 Сергій Лазо:«Вона вбирає в себе різні гармоні і це робить її набагато цікавішою. Бо  три акорди, вони вже не сприймаються ніяк».

Непросто було оцінювати представників  неримованої поезії.  Тому, що в одних вона межує з прозою, в інших — з римованою поезією. Між тим, журі стверджують, цей напрямок теж активно розвивається.

 АННА БАГРЯНА, поетка, перекладачка: «Стає цікавіша поезія, сильніша, різноманітніша, сміливіша в плані засобів вираження. Автори розширюють теми свої. Також стилістично розширюються, десь з’являються експерименти».

 Новинкою цьогорічного фестивалю стала алея видавців. Тут можна було придбати книги не за комерційною ціною. А ще дуже популярним серед учасників стали поетичі батли.  Охочих позмагатися було дуже багато. Ірпінський поет Валерій Пісний наважився прочитати навіть свої сороміцькі гуморески.

Насичена програма  «Ірпінського Парнасу»  тривала два вихідних дні. Дипломи фіналістів отримали  більше двадцяти  учасників фестивалю.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300