В Ірпені відбувся соціальний форум «Свідома громада = рівні можливості» (відео)

Чим у сучасному житті заважають гендерні стереотипи? Як не стати жертвою насильства? Як зробити так, щоб усі члени громади мали рівний доступ до суспільних благ? Щодо цих та інших питань дискутували на першому соціальному форумі в Ірпені «Свідома громада = рівні можливості», що відбувся в рамках проєкту «Gender Month».

Ініціаторкою заходу виступила авторка програми «Свідома громада», депутатка Ірпінської міської ради Віолетта Дворнікова.

Віолетта Дворнікова, авторка програми «Свідома громада», депутатка Ірпінської міськради від ВО «Батьківщина»:
«Ми повинні перейматися такими проблемами на рівні міст. Це не стосується громадських організацій, це депутатський обов’язок, тому що громада повинна почуватися захищеною, а програма саме працює на те, щоб забезпечити захист нашим сім’ям, дітям і показати, що ми всі рівні одне перед одним».

Обговорення відбулося в рамках трьох дискусійних панелей. На першій говорили про забезпечення соціального захисту, презентували досвід Ірпеня в реалізації муніципальної програми – зокрема, щодо запобігання й протидії домашньому насильству.

Оксана Нечитайло, координаторка форуму, депутатка Ірпінської міськради від партії «Нові Обличчя»:
«Плануємо запускати гарячу лінію, плануємо надавати безкоштовні юридичні консультації для жінок, які мали ситуації домашнього насильства. Ми вже працюємо з підрозділом «Поліна», працюємо з нашим центром протидії домашньому насильству. І сьогодні ми пересвідчилися, що це надзвичайно унікальні кейси в нашій країні, й інші міста готові брати цю програму і впроваджувати її в себе».

Наступна тема – свідоме покоління. Тут говорили про кібербезпеку, булінг та сучасні маніпуляції в інтернеті.

Юлія Розпаченюк, координаторка форуму:
«Ми намагаємося ввести в навчальних закладах такий предмет як «кібербезпека та безпечний інтернет», щоб показати дітям, що в інтернеті є дійсно безпечні сайти – це «білий» перелік онлайн-ресурсів, на яких діти можуть знайти те, що їм потрібно».

І третя тема – можливості забезпечення якісних соціальних, освітніх та медичних послуг для дітей та дорослих із особливими потребами.

Олена Коваленко, координаторка форуму, засновниця Благодійного фонду «Синій слон»:
«Сьогодні ми запросили багатьох експертів і спікерів — це, наприклад, стосується панелі «інклюзія» – які дуже активно діляться своїм досвідом і допомагають усвідомити, як нам далі реалізовувати програму, щоб вона була корисною не лише для людей з інвалідністю, але й для звичайних людей, які нас оточують».

Спікерами та спікерками форуму виступили громадські та політичні діячі й діячки, очільники й очільниці соціальних організацій, які з’їхалися на захід із різних куточків України.

Наталія Делієва, голова ГО «Асоціація жінок України «Дія»», м. Одеса:
«Тут є ті люди, які потерпали від насильства, у кого є діти з аутизмом або з різними іншими захворюваннями. Вони теж хочуть донести, вони теж хочуть почути. Усі рівні, це свідома громада, і ми маємо співпрацювати зі всіма».  

Тетяна Зотова, керівниця Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству:
«Приємно те, що на загальнодержавному рівні підіймаються ці питання, які й офіс першої леді визнав пріоритетами своєї діяльності. Тому я думаю і впевнена, що всі міста й громади будуть протидіяти та запобігати насильству і впроваджувати в себе гендерну рівність».

Наталія Удовиченко, голова Асоціації «Друзі «Охматдиту»»:
«Ці питання важливі й для того, щоб зберегти наше суспільство і забезпечити свідоме зростання громадян».

Організаторами першого соціального форуму в Ірпені виступили Університет державної фіскальної служби України, Асоціація «Child.ua», громадська організація «Аутизм. Альтернатива»,  Геополітичний альянс жінок, громадська організація «Асоціація жінок України «Дія»».


Підписуйтеся на
 Telegram-канал ITV  джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300