В Ірпені відкрилася виставка етноляльок Тетяни Федорової, присвячена козацтву

245333730 409105830704028 Photo Cut Photo.ru

В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї напередодні Дня захисників і захисниць України та Дня українського козацтва відкрилася виставка етноляльок відомої майстрині Тетяни Федорової. В експозиції під назвою «Козацькому роду нема переводу» представлені роботи лялькарки, в яких втілені образи українських козаків. До проведення виставки долучилася Ірпінська міська бібліотека ім. Максима Рильського, яка надала науково-популярну й художню літературу про козацтво.

«Козацька доба, яка тривала майже 300 років у ХV–ХVIII століттях, була славним періодом української історії, а козацтво стало символом волелюбної української нації, організованою військовою силою, яка боронила наші землі від варварських нападів турків і татар. У творчому доробку Тетяни Федорової є цілий ряд знакових постатей цієї доби – козак Мамай, гетьмани Байда-Вишневецький, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Пилип Орлик, полковник Іван Богун. Проілюстровані її етноляльками і літературні твори Тараса Шевченка – поеми «Гайдамаки» і «Сотник», п’єса «Назар Стодоля» – героями яких є славні козаки», – відзначила на своїй сторінці у фейсбуці директорка бібліотеки Олена Циганенко.

Виставка працюватиме до 4 листопада.

Нагадаємо, Тетяна Федорова — заслужена майстриня народної творчості України, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва й Національної спілки журналістів України, лауреатка мистецьких премій ім. Данила Щербаківського, ім. Петра Верни та премії «Київ» ім. Сергія Колоса, учасниця всеукраїнських і міжнародних виставок і фестивалів. Уперше в Україні за історичними, науковими, образотворчими та літературними джерелами Тетяна Федорова реконструювала у формі етномоделей зразки народного одягу та історичного костюма.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300