В Ірпені вшанують пам’ять письменника й кіносценариста Миколи Шудрі

Photoeditorsdk Export 2020 01 23t121433.432

Сьогодні, 23 січня, о 15 год. в ірпінській Центральній міській бібліотеці відбудеться вечір-спогад «Життєві жнива Миколи Шудрі», приурочений до 85-річчя з дня народження відомого ірпінця – письменника, кіносценариста, журналіста, перекладача, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка. Про це повідомляється на сторінці бібліотеки в соцмережі.

Микола Шудря – автор близько 20 книг (повістей, нарисів, романів, віршів) та понад 120 самобутніх документальних фільмів. Працював у газетах «Літературна Україна», «Радянська Україна», «Наш час», журналах «Україна», «Народна творчість та етнографія», керував редакцією газети «Київський комсомолець», був редактором щомісячника «Трибуна лектора» і часопису «Скарб», головним редактором журналу «Зоряний ключ». Обіймав посаду старшого редактора Головного управління газет і газетних поліграфічних підприємств Комітету у справах преси при Раді міністрів УРСР. Викладав у Київському університеті ім. Т. Шевченка, столичному відділенні Львівського поліграфічного інституті ім. І. Федорова, Київському інституті культури, Київському гуманітарному інституті, Національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенко-Карого, Державній академії керівних кадрів культури і мистецтва.

Окрім Шевченківської премії, Микола Шудря був лауреатом міжнародної премії ім. Г. Сковороди, премії Спілки журналістів України «Золоте перо» (двічі), журналістської премії «Незалежність», нагороджений Золотою медаллю журналістики.

Родина Миколи Шудрі жила в Ірпені, в будинку, який залишився його дружині Катерині в спадок від батьків. Письменник любив Ірпінь, написав тут чимало цікавих творів, зустрічався з багатьма відомими літераторами і вченими. Помер Микола Шудря у 2012 році.  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300