В Ірпені вшанували героїв Чорнобильської трагедії

Правик титул

Сьогодні в ірпінському парку ім. В. Правика учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, керівництво Ірпінської міської ради, Надзвичайний та Повноважний Посол Айзербайджанської республіки в Україні разом із громадою Ірпеня вшанували героїв-ліквідаторів трагедії і поклали квіти до пам’ятника Володимиру Правику.

Під час заходу відбулося нагородження почесними грамотами учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС ірпінського регіону.

Довідка (за інформацією Укрінформ та Вікіпедії)

Пам’ятник герою-ліквідатору аварії на Чорнобильській АЕС Володимиру Павловичу Правику встановлено в Ірпені Київської області.

У 2014 році за ініціативи Ірпінського міського голови Володимира Карплюка був реконструйований та відкритий Ірпінський міський парк імені В. Правика.

Вночі 26 квітня 1986 року  на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії.

За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300