В Ірпінській міськраді обговорили проблему забезпечення харчуванням дітей-переселенців

Photoeditorsdk Export 2020 12 09t135615.434

Голова депутатської комісії Ірпінської міськради, до компетенції якої належать питання освіти й соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб, Антон Головенко та керівник управління освіти і науки Олег Білорус зустрілися з представниками переселенців, які живуть в Ірпені, щоб обговорити шляхи вирішення проблеми забезпечення дітей із сімей ВПО безкоштовним харчуванням у навчальних закладах.

Відзначалося, що більш ніж пів року тому в Україні набув чинності закон, який, зокрема, передбачає безкоштовне харчування у школах і дитсадках дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. Виконання закону має відбуватися згідно з порядком, установленим Кабінетом Міністрів, проте уряд такий порядок досі не розробив. Насамперед, не вирішена проблема фінансування.

«Президент, коли декларував цю позицію, говорив про те, що це будуть кошти державного бюджету. Але, на жаль, до кінця ця справа на рівні Кабінету Міністрів не доведена», – зазначив Олег Білорус.

«Жодної копійки на це ні з державного бюджету, ні з обласного наше місто не отримало! А це близько 5 мільйонів гривень на рік. Нагадаю, що саме в Ірпінь переїхало найбільше переселенців у всій Київській області», – наголосив Антон Головенко. За даними управління освіти і науки, на території Ірпінської ОТГ налічується понад 800 дітей із числа ВПО.

За словами представників міськради, основою для розв’язання проблеми в Ірпені має стати нова міська програма на 2021–2025 роки, в якій, зокрема, йтиметься про організацію харчування дітей-переселенців у закладах освіти. Затвердження програми міською радою затрималося з об’єктивних причин: через вибори довго не було сесійних засідань, а у зв’язку зі створенням нової Ірпінської ОТГ наразі невідомі показники бюджету на наступний рік.

На думку голови депутатської комісії, в умовах, коли фінансування харчування дітей повністю лягає на місцевий бюджет, доцільним може бути диференційований підхід, оскільки серед переселенців є чимало заможних людей, які здатні самостійно оплатити харчування своїх дітей. Водночас необхідно вжити всіх можливих заходів, аби підтримати тих, хто дійсно потребує допомоги.

«Як би там не було, але діти не повинні бути заручниками ситуації! І наша команда «Нових Облич» завжди акцентувала на тому, що ми вдячні цим людям, що вони обрали саме Україну, а не Росію. І що саме підставити їм плече – це і є патріотизм, про який так багато говорять», – переконаний Антон Головенко.

Він подякував координатору зустрічі – голові Громадського центру по роботі з ВПО Надії Філімоновій-Скрипці. «Тільки шляхом співпраці і конструктиву ми зможемо знайти спільне рішення!» – підкреслив голова комісії.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300