В Ірпінському музеї діє персональна виставка вишивальника Івана Рябчука (відео)

Це Іван Іванович Рябчук. Зараз він вишиває сукню для своєї внучки. Вже 20 років чоловік – вмілий майстер своєї справи та справжній знавець вишивального мистецтва.

Іван Рябчук, майстер-вишивальник:
«Один, другий рукавчик, уже є все, тільки це трошки закінчити – і пошиється вже. Домовився з майстром, вона мені розкроїла все, я вже вишив, ще пошити – і нехай носить на здоров’ячко!»

Любов до вишивки майстер перейняв від своєї мами. Спочатку вишивав природу й квіти на рушниках, пізніше вирішив зображати те, що дуже близьке до душі. А найбільше Іван Іванович любить творчість Тараса Шевченка, тому майже всі роботи присвятив саме його творам.

Іван Рябчук:
«Прийшла мені тема ця – «Шевченкіада» або «Вишитий Кобзарик», як ми зараз називаємо».

Шевченківська тема вже 20 років надихає майстра творити. Щороку до Дня народження Кобзаря він готує експозицію, щоразу поповнюючи її новими роботами. Цей рік не став винятком: в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка Рябчука «Вишитий Кобзар».

Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей і релігій ІМР:
«Саме по собі те, що чоловік вишиває – це вже викликає захоплення! Але те, що цей чоловік вишиває не просто якусь вишивку, а вишиває конкретну тематику: Кобзаря, його вірші, картини за темами його творів – це робить його майстерність дійсно унікальною».

Найперші роботи, присвячені Шевченку, Рябчук вишив у 2002 році. Це були вірші «Тече вода в синє море» та «Садок вишневий коло хати». А зараз у творчому арсеналі майстра – понад 60 робіт, всеукраїнські та міжнародні виставки та нагороди світового масштабу.

Олена Циганенко, директорка Ірпінської центральної міської бібліотеки:
«Це унікальна, просто унікальна людина, унікальні роботи! Величезне задоволення маємо від спілкування з ним і споглядання цих патріотичних робіт».

Івану Івановичу незабаром виповниться 80. Чоловік повний запалу та енергії творити. У перспективі – грандіозні плани: Іван Іванович хоче вишити всі твори Шевченка, принаймні по уривку кожного.

Іван Рябчук:
«Кажуть, більше 200 написав, 250 десь поетичних робіт у Шевченка. Ну а я зробив 60. Ще є в мене потенціал великий, можна багато-багато навишивати».

Виставка «Вишитий Кобзар» в Ірпінському музеї триватиме до кінця березня, тож у всіх охочих ще є час помилуватися дивовижними роботами вишивальника.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300